Kaprů je dost, cena bude stejná

Štědrovečerní tabule bude stát stejně jako vloni. Tvrdí to většina rybářů.

Kdyby mi manželka dala na štědrovečerní stůl řízek nebo kachnu, budu mít zkažené celé Vánoce. Tak uvažuje spousta lidí, kteří na kapra nedají dopustit. Pro ně mají rybáři dobrou zprávu. Ryby oproti loňskému roku nepodraží. „Úroveň ceny kapra se samozřejmě odvíjí od nákladů na jeho chov. Když zůstanou vstupní náklady stejné, není důvod cenu zvyšovat,“ uvedl ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý.

To potvrdil už dříve i ředitel podniku Klatovské rybářství Václav Voráček. A kde nejlevněji pořídit kapra? Prý při výlovech. O něco vyšší cena je pak na sádkách nebo přímo od rybáře, s nejvyšší cenou se musí lidé srovnat přímo na trhu, kde navíc zaplatí marži obchodníků. V loňském roce se ceny kaprů na stáncích pohybovaly kolem 90 korun za kilo. Taková cena by měla být i letos.

Téměř polovina ryb z tuzemských chovů směřuje na export. Poptávka po domácích rybách není taková, aby se zde veškerá produkce uplatnila. Cena českých ryb na zahraničních trzích je pro chovatele také ekonomicky zajímavější. „Cena českého kapra v Německu je až třikrát vyšší než u nás,“ tvrdí Šilhavý. Výlovy na Klatovsku jsou v plném proudu a potrvají do poloviny listopadu. Ve středu rybáři zatahovali na jednom z největších rybníků – v Hnačově.