Karlovarské bary. Pili v nich James Bond i Jiří Bartoška

Barmani ve Varech umí mojito i sex on the beach. Které z místních barů jsou nejzajímavější?

Je páteční večer a stovky mladých lidí ve Varech vyrážejí za zábavou. Zapařit, zakalit, případně zatrsat. Díky jejich chuti pobavit se začínají místní bary doopravdy žít. Čtenáři Sedmičky vybrali sedm nejzajímavějších a na redaktorovi pak bylo, aby všechny bary navštívil.

1. Barracuda

Časopis Esquire je vybral mezi desítku nejlepších barů v republice a novodobý agent 007 Daniel Craig u nich posrkával jägermeistera s Red Bullem. Barracuda je už pátým rokem špičkou mezi karlovarskými bary. Nabízí přes stovku koktejlů. „Další klidně vytvoříme. Naši barmani jsou jedni z nejlepších, pravidelně jezdí na vzdělávací kurzy,“ říká Pavel Jiřík, spolumajitel podniku. V Barracudě si člověk připadá jako v některém z plážových barů v Karibiku, a to nejen kvůli třiceti druhům rumů z latinské a jižní Ameriky. Koktejl tam zákazníkovi naservírují třeba v kokosovém ořechu nebo cukrovém melounu. Atmosféru exotických dálek dotváří latinskoamerická hudba, jednou za měsíc živá. To tam hraje kapela z Kuby.

2. Schaffy´s Garáž

Třicátá léta v Americe. Tak na člověka, který vstoupí dovnitř, působí vyhlášený koktejlový bar Schaffy´s Garáž. I tady nabízejí přes stovku míchaných nápojů. „A co třeba jahodové mojito?“ pohotově navrhuje číšník redaktorovi, který při listování nápojovým lístkem nahlas zvažuje objednání klasického mojita. „Naši barmani jsou alchymisté. Vytvoří i míchané nápoje mimo nápojový lístek,“ říká provozní Garáže Kamila Kosíková. K baru na I. P. Pavlova se vztahuje minimálně jedna zajímavost. „Máme jídla, která se jí rukama. Tím se asi také odlišujeme,“ směje se provozní.

3. Na Blbým místě

Na památku požáru v roce 2008 visí u stropu šedomodrého baru Na blbým místě plastika letadla v plamenech od Tomáše Dolejše. Tento bar, po ničivém požáru znovuotevřený vloni na Vánoce, ale není volně přístupný. Je pouze na objednání. Třeba pro podnikové večírky. „Děláme tady narozeniny, svatby a podobně. Zkrátka když si u nás chce někdo udělat mejdan, tak zavolá a udělá ho tady,“ vysvětluje provozní Pavel Kříž.
Kromě letadla Le Morane Saulnier se v baru na objednávku nachází ještě jedna zajímavost. Stroj času. Přesněji hodiny, které jdou pozpátku. Jejich autorem je Václav Peter.

4. Foo Paa

Nejmladším z karlovarských barů je Foo Paa. Otevřel letos 16. května. „Chtěli jsme netradiční bar s klubem, kde se občas budou dít věci, které budou bourat hranice společenského trapasu,“ říká Milan Harvánek, který má ve Foo Paa na starosti klubovou scénu. Spolu s bratrem Marcelem, provozovatelem baru, pak vymysleli název. Vychází z francouzského značení pro trapnou situaci – faux pas. „Jen jsme to upravili a přidali smajlíka,“ dodává.
Interiér klubu v sobě dobře snoubí historii s modernou. Ve Foo Paa otevírají už ráno, když nabízejí snídaňové menu. V nabídce mají asi osmdesát míchaných nápojů, rumy z latinské Ameriky, kvalitní kávu i ovocné knedlíky.

5. Bamboocha

Prakticky přes ulici je Bamboocha. Točité plechové schody svedou redaktora do prostředí příjemné, spíše rodinné atmosféry. Intimitu tam hostům poskytují dřevěné boxy, ostatní se mohou posadit na stoličky k dlouhému barovému pultu. Z nabídky míchaných drinků redaktor vyzkoušel Absolut Cosmo. Čirý nápoj načervenalé barvy přinesla velmi příjemná servírka.
„Právě pro tu atmosféru tam chodím. Je to menší bar, což je pro mě ideální,“ odpověděl Viktor Zadražil, jeden z pouličních respondentů „barové“ ankety.

6. Zig Zag

Tak trochu cikcak, přitom ale velmi spořádaně působí červenobílý interiér café baru Zig Zag, který se nachází na barové křižovatce ulic Jaltská a Dr. Davida Bechera. Bar je prostorný, mimo jiné s výhledem do pasáže. „Sem chodím na neformální schůzky s klienty. Mají tady výbornou kávu,“ upozorňuje prstem další z respondentů, Dana Hrubešová.
Kávu tam redaktor neochutnal, avšak nealkoholický Crazy Frog ho před cestou za posledním ze sedmi barů osvěžil.

7. Becher´s Bar

V Becher´s Baru Grandhotelu Pupp vládne atmosféra klasického anglického klubu. „Je neuvěřitelné, že tu dlouhá léta býval sklad a sklep,“ ukazuje manažerka Puppu Jitka Markusová na luxusní prostředí podniku, ve kterém se třeba o mezinárodním filmovém festivalu potkávají hvězdní hosté.
Bar vznikal postupně. Z původního skladiště se nejprve stala Slovenská vinárna, později pivnice Radegast. Až v roce 1998 se proměnil v dnešní Becher´s Bar.
Vedení Puppu v roce 2002 rozšířilo bar o luxusní salónek Mattoni se zvláštním boxem pro prezidenta filmového festivalu Jiřího Bartošku. Uzamčené privátní boxy jsou vůbec zvláštností baru. V každém čekají láhve skotské whisky. „Jsou to osobní lahve našich významných hostů,“ prozradila manažerka Puppu.

Retro, Slash a ostatní

Čtenáři Sedmičky vybrali i další bary, které rádi navštěvují. Slash bar v Bohaticích, proslulý rockovou hudbou a skvělým pivním sýrem, Retro v centru města, W club nebo Ratini Bar, oba v Rybářích. Zajímavostí ve městě je motorkářský bar Denis Hopper.