Karlovy Vary odmítají developerský projekt za miliardy

Karlovarský magistrát nesouhlasí s návrhem na revitalizaci a přestavbu prostoru Dolního nádraží v centrální části města, který zpracovala mezinárodní developerská skupina Lordship. Ta plánuje v této lokalitě v příštích letech investiční akce za zhruba osm miliard korun. Náměstek primátora Jaroslav Růžička řekl, že návrh neodpovídá územnímu plánu a pro danou lokalitu je nevhodný především kvůli přílišné velikosti.

V projektu nazvaném Central park je navrženo například vybudování veřejných prostranstv s náměstím, kolonádou a promenádou dlouhou kolem 2,5 kilometru či vytvoření veřejného parku podél řeky Ohře na ploše kolem šesti hektarů a rekreační oblasti s akvaparkem a zábavním centrem. Vzniknout má multifunkční kulturní centrum s obchody, službami a kancelářemi. Lordship získal přes svou účelovou společnost Gama Property většinu pozemků v lokalitě od Českých drah, jimž prakticky celé území patřilo.

Lordship už loni požádal krajský úřad o řízení, které mělo posoudit vliv projektu na životní prostředí. Po negativních ohlasech nového vedení města ale společnost nechala proces zastavit. Podle primátora Petra Kulhánka však chce nyní v řízení pokračovat. „Proto jsme na krajský úřad zaslali naše stanovisko, které je negativní. Máme samozřejmě zájem o zhodnocení tohoto zdevastovaného nádražního území, ale v trochu jiných dimenzích. S investorem o tom budeme dále jednat,“ konstatoval Růžička.

Lordship svůj záměr poprvé v Karlových Varech prezentoval už počátkem roku 2009 a bývalé vedení města tvořené ČSSD a ODS ho považovalo za zdařilý. Odbor rozvoje a urbanistiky magistrátu ho uznal jako odpovídající územnímu plánu. Nové vedení města mělo ale jiný názor a požádalo o pozastavení akce do doby, než se s projektem seznámí. Po půl roce dospělo k závěru, že v navržené podobě nemůže projekt akceptovat. „Jsme opatrní i vzhledem k tomu, že usilujeme o zápis do seznamu UNESCO,“ uvedl Kulhánek.