Kateřina Emmons: Jsem bojovník

Olympijskou vítězku z Pekingu Kateřinu Emmons čeká světový šampionát v Mnichově. I přes tréninkový výpadek věří v dobré umístění.

Kateřina Emmons se nemění, je příjemná a milá. I přes náročný program poskytla Sedmičce v době závodů Českého poháru na plzeňské střelnici v Lobzích rozhovor.

Na světovém poháru v Bělehradě jste se do finále nedostala. Více než se soupeři, jste bojovala ještě se zraněním. . .

Já sem byla docela spokojená, se zraněnou kyčlí se peru stále. Forma ve vzduchovce se pomalu zlepšuje, I když to bylo zlepšení jen o bod než v Americe, kde jsem nastřílela 394. Kyčel už mě to nebolela celý závod, ale jenom část. Po závodě jsem navíc měla možnost pracovat s americkým fyzioterapeutem a to mi hodně pomohlo. Připravil pro mě speciální cvičení, po kterém se cítím lépe.

Startem v Českém poháru jste se snažila dostat do závodní atmosféry?

Je to tak. Dlouho jsem nezávodila. Kvůli zdravotním komplikacím si to musím v závodech vybít, ještě nemám tolik sebedůvěry. Musím se víc koncentrovat a ještě den před závodem přemýšlet, co by mě mohlo potkat a jak se na to připravit. I proto jsem střílela jak malorážku, tak vzduchovku.

Stále doháníte tréninkové manko. Světový šampionát v Mnichově startuje už 29. července, jak se nyní cítíte?

Jde to dobrým směrem. V Mnichově doufám, že ve vzduchovce vniknu do finále. Je to můj, myslím si, realistický cíl. K tomu budu potřebovat nastřílet 397 nebo 398, tak doufám, že se to podaří. Já jsem bojovník, a když se zdravotní stav ještě více zlepší, budu bojovat do poslední rány.

V Mnichově budete startovat jak ve vzduchové pušce, tak v malorážce?

Budu střílet jenom vzduchovku, není čas připravit se na obojí.

Jak vyplníte období do světového šampionátu?

Musím stále dohánět výpadek. To znamená pořádně budu trénovat. Ještě před odjezdem absolvuji kontrolní závod a vyrazíme. Na mistrovství světa v Mnichově nepůjde jen o medaile, ale i o vybojování míst na olympiádu v Londýně 2012… Na zisk kvóta placů je ještě dost času, kritéria na udělení z mistrovství v Mnichově neznám. Pokud ale skončím do pátého příčky, mohlo by to místo na olympijské hry vyjít. Když se to nepodaří, bude ještě spousta možností se do Londýna nominovat z jiných závodů.