Když amatéři soupeří s hvězdami

Organizátor letní florbalové akce Jiří Wagner věří, že se do turnaje zapojí tři tisíce účastníků a až dvě stě padesát týmů.

Brno v létě zaplaví florbalová vlna. Mezinárodní Hummel Open Game 2012 se může pyšnit nálepkou Druhý největší fl orbalový turnaj v České republice. Město bude hostit jak elitu, tak nadšené amatéry. Sportovní událost bude spojená i s doprovodným společenským programem. Více prozradí bývalý člen širší mužské reprezentace a jeden z organizátorů turnaje Jiří Wagner.

V příštím roce se uskuteční už šestý ročník turnaje. Získal si za těch předchozích pět let věhlas mezi hráči i fanoušky?

Jde o největší turnaj na Moravě, navíc je to první velká akce hned po sezoně. Vzhledem k tomu, kolik týmů a hráčů se ho pravidelně účastní, je jasné, že si tato akce vybudovala slušnou tradici. Navíc pár dní před hlavním turnajem pořádáme soutěž dětí, což celkovou atmosféru vždycky ozvláštní.

Kolik hráčů si zahraje?

Do hlavní kategorie, která je nejsledovanější a nejprestižnější, se zapojí zhruba sto padesát týmů z pěti šesti zemí. Z těch zahraničních se jedná o okolní státy jako Slovensko nebo Rakousko, ale pravidelně k nám jezdí třeba hráči z Finska. Celkově ve všech kategoriích očekáváme zápis zhruba dvě stě padesáti týmů, což odhadem znamená okolo tří tisíc hráčů.

V čem je turnaj specifický?

Jeho kouzlo spočívá v tom, že není přístupný pouze pro elitu, ačkoliv se ho účastní desítky současných nebo bývalých extraligových hráčů. Nehrají tady ale jen oni, ale ti nejlepší se utkávají s obyčejnými kluky, kteří mají prostě rádi florbal a možná by to rádi dotáhli někam výš. Když to trochu přeženu, tak proti sobě často stojí bezejmenní hráči a hvězdy, což je zajímavá konfrontace. Celá akce je tak lákavá jak pro hráče, tak pro fanoušky.

Mají diváci o tenhle turnaj velký zájem?

Na závěrečné zápasy se očekává plná hala. Je jasné, že utkání v základních skupinách mnohdy zase tak atraktivní nejsou. Každopádně si myslím, že turnaj je díky svojí specifičnosti hodně oblíbený. Už teď si spousta lidí hledá informace a začíná do turnaje přihlašovat své týmy i půl roku dopředu, ačkoliv uzávěrka je až na konci dubna.

Poslední tři roky mělo finále mužů vždy stejné obsazení. Bude to stejné i letos?

The EDGE Team i Liberta jsou rozhodně největší favorité a ani v létě se na tom nejspíš nic nezmění. Když máte na soupisce hráče jako Michal Kotlas, David Rytych nebo Luděk Ondráček, tak je jasné, že tam kvalita rozhodně je. Nejspíš se tyhle dva mančafty zase potkají ve finále, ale to nutně neznamená, že nemůže někdo překvapit.

Zajímavým zpestřením je soutěž Shot and Save…

Jasně, samostatné nájezdy přitahují velkou pozornost a neumí je každý. Hodně záleží na šikovnosti. Dvakrát po sobě tuhle soutěž vyhráli Ondra Fabián a gólman Jan Chrást, tak uvidíme, jestli jim tentokrát někdo pokazí vítězný hattrick.

Na co ještě se můžou fanoušci i hráči těšit?

Turnaj doprovází řada akcí. Třeba hraje benefiční utkání pod širým nebem na náměstí Svobody. Jde o komplexní akci, kde si každý přijde na své, a to nejen přímo při hře. Do Brna dorazí tři tisíce lidí. Každý z nich se mimo halu mění na návštěvníka města.

HUMMEL OPEN GAME

Co: Letní florbalový turnaj v Brně.
Kdy: 28. června až 1. července 2012 (turnaje dětí, Hummel Open Game Kids trvá od 22. do 24. června).
Kde: V osmi brněnských halách.

* Jde o druhý největší florbalový turnaj v České republice.
* Účastní se ho okolo 250 týmů a 3000 florbalistů ve všech kategoriích.
* Tradičně se v něm vedle amatérů objevují také hráči z nejvyšší tuzemské soutěže i reprezentace.
* Hlavní turnaj doprovází dovednostní soutěž v samostatných nájezdech Shot and Save.

Systém turnaje

* Jednotlivé týmy jsou rozdělené do skupin, kde se utká každý s každým.
* Poté následuje play-off, do kterého postupují dva nejlepší týmy ze skupiny. V něm se hraje vyřazovacím způsobem.

Jak se přihlásit: na internetových stránkách www.opengame.cz.