Klatovští kadeti jsou druzí v republice

Vynikající stříbrné medaile vybojovali při finálovém turnaji extraligových kadetů U-16 reprezentanti basketbalového oddílu TJ Klatovy.

Na palubovce v Pardubicích o co nejlepší umístění spolu s mladíky z Klatov usilovali také domácí Pardubice, Písek a Ústí nad Labem. Klatovští kromě úvodního zápasu, kdy se nevzpamatovali z nešťastného zranění Volmuta, odvedli výborné bojovné výkony a po stříbrných medailích z kategorií starších minižáků a žáků, získali do třetice cenný stříbrný kov.

BK Synthesia Pardubice – TJ Klatovy 93:58 (18:10, 19:15, 30:16, 26:17) Favorizovaní domácí dali od začátku najevo, že žádné překvapení se konat nebude. Klatovští měli viditelný respekt a po zranění Volmuta ve druhé čtvrtině propadali jak v útoku, tak v obraně. Domácí střídali všechny hráče, ale ani to se na výsledku nepodepsalo a stále svůj náskok zvyšovali. Zaskočeným klatovským hráčům chyběla větší bojovnost a nasazení. „Pouze Kuneš odvedl solidní výkon, ale zůstal osamocený,“ připomněla klatovská dvojice trenérů Karel Aušprunk a Karel Denk.
Sestava a body Klatov: Kuneš 13/1, Aušprunk 13, Luňák 8, Bernas 8/1, Gezo 7/1, Krůta 4, Kříž 3/1, Volmut 2, Johánek, Sazama, Jacko, Milec.

TJ Klatovy – TJ Sokol Písek 80:76 (16:11, 24:19, 21:18, 19:28) Souboj poražených v prvním kole. Klatovští prohráli výrazně, ale Písek smolně v prodloužení. Oba zápasy v sezoně vyhrál Písek těsně jednou po prodloužení. Do zápasu však vstoupili lépe Klatovští, kteří byli oproti předchozímu zápasu k nepoznání. Smířili se s tím, že jim jejich nejvyšší hráč Volmut pro zranění už do konce turnaje nepomůže a budou si muset vše uhrát sami. Všichni bojovali, hráli jeden za druhého, zagresivnili obranu a žádný míč pro ně nebyl ztracený. Basketbalovější Písek trochu zaskočili a poločas vyhráli o 10 bodů. Tradičně mizerným nástupem do druhé půle o náskok zásluhou neomylného střelce Dudy přišli a Písečtí získali vedení. Pak se však k dobře hrajícím Klatovanům Krůtovi a Kunešovi přidal v životním zápase Gezo, který dal rychlých 13 bodů. Společně s Křížem trefili 7 trojek a získali Klatovům opět vedení.V poslední čtvrtině o něj několika zbytečnými ztrátami, které Písečtí nekompromisně trestali, skoro přišli.Vyrovnat se Písku však už nepodařilo. „Přesto, že některým hráčům se nedařilo tak jak si představovali, všichni si zaslouží pochvalu za vůli po vítězství a bojovnost. Je však třeba přiznat, že se k nám přiklonilo i trošku štěstíčka, a to vše pomohlo udolat tak dobrý tým jako jsou písečtí Sršni,“ uvedl trenér Klatov Karel Aušprunk. Smutným faktem bylo to, že Klatovští přišli o dalšího hráče, do té doby dobře hrajícího rozehrávače Šimona Luňáka. Musel odstoupit kvůli zranění kotníku.
Sestava a body Klatov: Kuneš 23, Gezo 20/3, Kříž 12/4, Krůta 11/1, Bernas 9, Luňák 2, Aušprunk 2, Milec 1, Johánek, Sazama, Zeman, Jacko.

BK Ústí nad Labem – TJ Klatovy 67:79 (16:24, 24:12, 12:17, 15:26) V přímém souboji o druhé místo Klatovští měli lepší nástup a brzy vedli.Ve druhé čtvrtině Ústečtí vývoj zápasu otočili, Klatovští zmatkovali hlavně v útoku, a proto prohráli první poločas o 4 body. Ve třetí čtvrtině opět strhli vedení na svoji stranu, hlavně dobrou obranou nutili soupeře k chybám. Ti poztráceli několik přihrávek, Klatovští je hlavně zásluhou výborného Bernase nepustili do doskoku. Ústecké držel dobře hrající rozehrávač Feštr, ale na vše sám nestačil. Poslední část zápasu Klatovští takticky ohlídali, a když po faulech dávali šestky, o stříbře bylo rozhodnuto. O vítězství se zasloužil celý tým, ale povedl se zejména Kunešovi, pod košem kralujícímu Bernasovi a střelecky Aušprunkovi. Všichni si připsali ceněný double-double v bodech a doskocích.

„Vítězství zakončilo výbornou extraligovou sezonu, bohužel lemovanou mnoha zraněními klíčových hráčů. Přesto tým prokázal obrovskou touhu po co nejlepším umístění a odměnou mu je skvělé druhé místo,“ konstatovali maximálně spokojení trenéři Klatov Karel Aušprunk a Karel Denk.
Sestava a body Klatov: Aušprunk 20, Bernas 20, Kuneš 19/1, Krůta 7, Kříž 6, Gezo 4, Johánek 3/1, Luňák, Sazama, Jacko, Peleška, Milec.