„Klídek“ a pohoda jako někde na vsi

Koupaliště Na Stírce nabízí návštěvníkům čistou vodu, svěží upravený pažit a příjemnou „domáckou“ atmosféru.

Z nevelkého koupaliště Na Stírce v pražských Kobylisích dýchne na příchozího téměř rodinná pohoda. Mezi nízkými řadovými domky si připadá jako někde na vesnici.

Je pod mrakem a plaveckou dráhou si razí cestu jediný člověk. Mladý muž kraulem otáčí jednu délku bazénu za druhou.

Na trávě jen tu a tam posedávají rekreanti, nejvíc je matek s malými dětmi a důchodců. Pár capartů se cachtá v malém kruhovém bazénku. Pokud zrovna nepraží slunce, jsou lehátka v ceně vstupného. A to je dnešní případ.

Mladá partnerka provozovatele koupaliště je překvapivě opálená jako od moře. To se jí ovšem podařilo jen proto, že tam bývá prakticky nonstop.

„Pořád máme co dělat. Příznivci kondičního plavání jsou naši věrní, nehledí tolik na počasí. Obvykle chodí urazit svých pár bazénů hned ráno. Každou neděli také už tradičně pořádáme plavecké závody rádia Regina. Přihlásit se může každý a vítěz vyhraje zájezd do Řecka,“ láká Petra Přibylová.

Provozovatel pamatuje i na vozíčkáře

Koupaliště fungovalo v Kobylisích snad od nepaměti. Při výstavbě metra a stejnojmenné stanice ho ale stavební práce poznamenaly natolik, že nezbylo než areál z gruntu obnovit. Rekonstrukce v roce 2005 z něj pak učinila úhledné zázemí pro milovníky slunce a vody.

A jsou tam zařízeni i na vozíčkáře. Mají bezbariérový vstup a na úroveň bazénu je dopraví zvedací zařízení.

Invalidu tam ale prý neviděli, jak je rok dlouhý, a také zdravých návštěvníků by měli rádi víc. Jenže jak to udělat, když jedinou věc, která Pražany spolehlivě dovede přilákat, a to přísun slunečních paprsků, provozovatelé koupaliště ovlivnit neumí.

Děti se mohou zabavit u barevného hracího domečku, hracích automatů či na skluzavce. Dospělí příznivci aktivního odpočinku tam najdou stolní tenis, pétanque nebo se mohou protáhnout na volejbalovém hřišti.

Restaurace láká nízkými cenami

A když sportujícím vyhládne, nemusí sáhnout ani hluboko do kapsy. Při pohledu na ceny jídel ve zdejší restauraci člověk až nevěřícně zbystří zrak. Smažený řízek je k mání za padesátikorunu. „Stejně mám ale nejradši sýrový smažák, který tady přijde ještě o pětikorunu levněji než řízek,“ říká paní s šedivými vlasy a vydává se do restaurace.

Vyznavači adrenalinu si přijdou na své

Svalnatý plavec mezitím absolvoval svou denní dávku a vylézá z vody. „Bylo to prima. Mít celý velký bazén jen pro sebe je vážně paráda,“ libuje si muž. Rozhodne se udělat pro svoji kondici ještě něco navíc a zamíří na masáž. Kromě rekondiční a sportovní si může vybrat masáž lávovými kameny nebo rašelinové a další zábaly. „Zájemců je střídavě, někdy se nezastavím, jindy nepřijde ani noha,“ podotýká s úsměvem masérka Renata Kubíčková.

V zimě je v provozu finská sauna. Trénovaní jedinci se mohou chodit zchladit do bazénu. Ten nechávají zamrznout a pro saunaře prosekají jen kousek prostoru.

Na Stírce pamatují i na vyznavače adrenalinu. Nabízejí aquazorbing, kdy zájemce za pět minut houpání na vodě v průhledné kouli zaplatí padesát korun. Atrakce je v provozu jen za slunečných dnů.

„Lidé si pochvalují, že je koupaliště v dolíku, takže je u nás vždy o nějaký stupeň tepleji než jinde v Praze. A třicetistupňová vedra tady klidně oželím,“ dodává Petra Přibylová.