Kojoti se v Praze servou s Medvědy

Začíná NHL a po dvou letech si to znova užijí i čeští fanoušci. Praha ožije při víkendových střetnutích Phoenixu a Bostonu v O₂ areně.

Nejlepší hokejová liga na světě, kanadsko-americká NHL, zahajuje nový ročník. Významnou roli při tom hraje české hlavní město, protože jedny z prvních zápasů se uskuteční v O₂ areně.

„Je skvělé, že se NHL vrací do Prahy,“ říká zástupce vedení soutěže Kenneth Yaffe před utkáními Boston Bruins proti Phoenix Coyotes. Ta se konají v sobotu 9. a v neděli 10. října.

NHL je v Praze podruhé. Předloni ve vysočanské hale dvakrát poměřili síly Tampa Bay Lightning s New York Rangers.

Hokejoví příznivci tehdy mohli na vlastní oči vidět čtyři české hráče a dva z nich se jim shodou okolností představí i letos. Radim Vrbata, který působil v Tampě, a Petr Průcha, který hájil barvy Rangers, teď bojují v dresu Phoenixu.

Diváci můžou znova spatřit čtveřici Čechů. Za Coyotes hraje i Martin Hanzal a oporou Bruins je David Krejčí.

Velkou atrakcí je slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára, jeden z nejlepších obránců na světě. (Rozhovor s ním je na straně 46.)

Krejčí věří, že lidé uvidí góly, střety a taky bitky

Jeho český spoluhráč je možností zahrát si NHL ve svojí rodné zemi nadšený. „Dřív jsem si myslel, že to absolutně není možné, a teď je to fakt,“ povídá Krejčí.

Předloni byli někteří diváci zklamaní, Rangers a Tampa je neuspokojili.

„Doufám, že teď se to lidem bude líbit víc. Chtějí vidět všechno, góly, střety a taky bitky, prostě show, tak jim ji snad ukážeme,“ vzkazuje Krejčí.

On sám je při zranění Marka Savarda prvním centrem týmu ze severovýchodu USA a odborníci ho přirovnávají k legendárnímu Kanaďanovi Stevu Yzermanovi. „Minulý začátek sezony se mi moc nepovedl, tak doufám, že to bude lepší,“ hecuje Krejčí sám sebe.

Podobnou hvězdou jako Krejčí v Bostonu je ve Phoenixu střelec Radim Vrbata. Předloni s Tampou proti Rangers nebodoval, a neodvrátil tak dvě porážky 1:2.

„Určitě by bylo příjemné dát při letošní akci v Praze gól, a kdyby navíc pomohl k vítězství, bylo by to supr,“ podotýká Vrbata. Jeho parťák Průcha má na první akci NHL v Praze ještě příjemnější vzpomínky. „S Rangers to bylo skvělé, takže se moc těším. A ostatní spoluhráči jsou na tom stejně,“ hlásí Průcha.

Hanzal by byl rád, kdyby diváci podporovali Čechy

Třetí do české party Kojotů jeho slova potvrzuje. „Určitě to bude nádherný zážitek,“ tuší Hanzal, který na rozdíl od svých dvou krajanů dělá krok do neznáma.

Doufá, že atmosféra bude bouřlivější než předloni, kdy diváci moc nefandili ani jednomu ze zámořských celků. „Já si hlavně přeju, aby si to lidi užili,“ vzkazuje Martin Hanzal.