Koktejl Sedmička je hořký i sladký zároveň. Namíchal ho mistr

Sedmička má svůj koktejl. Vymyslel ho barmanský mistr Evropy a vicemistr světa. A ukázal, jak ho připravit.

Barmanský kufr připomíná zavazadlo kouzelníka. Obsahuje vše, co ke kouzlení potřebuje barman. Jeden z nejlepších na světě, Ondřej Slapnička, z něj právě vytahuje šejkr. Chystá se speciálně pro Sedmičku namíchat zbrusu nový koktejl. Naše představa je: nápoj v barvě loga Sedmičky, hořký i sladký jako život a vytvořený ze sedmi ingrediencí, z nichž aspoň jedna bude ze severu Čech.
Barmanský mistr nezaváhá a sáhne pro Starou mysliveckou, kterou ještě doplní Vodkou 42. Obě vyrábí ústecká likérka Granette, pro kterou projezdil republiku s barmanskou show, takže vymyslet severočeské přísady je pro něj snadné. Horší je to s celkovým počtem. „Sedm složek je dost. Ale nějak si poradíme,“ zamyslí se a už bere další lahve.

Míchání se žonglováním

Učit se míchat koktejl u Ondřeje Slapničky není jen tak. Než do svého šejkru odměřím správné množství přísad, on už svůj dávno naplnil přesnými střiky, mezi kterými si ještě stihl zažonglovat lahvemi, prohodit za zády sklenici a předvést, jak mu drží plechovka vodorovně na otevřené dlani. Při svých tricích dokonce používá jako první barman na světě i nohy. „Na ten nápad mě přivedl kamarád, když jsme si kopali hakisakem,“ říká a otočí mi lahev, kterou držím ústím barmanské nálevky nahoru místo dolů.
Práce se šejkrem vypadá jednoduše. Ale i ta vyžaduje cvik. Ondřej ukazuje, jak šejkr správně chytit a zahrkat. Snažím se nemíchat, ale protřepat, a mám strach, že mi sklenice vyklouzne. O chvíli později řeším opačný problém. Ne a ne ji ze šejkru dostat. Barman do ní klepne hranou ruky a je to.
Výsledek stojí za to. Koktejl krvavé barvy je přesně takový, jaký měl být. Pohladí i osvěží. „Tohle lze k Sedmičce doporučit,“ hodnotí výsledek Slapnička. Namíchat nový koktejl podle něj není pro zkušeného barmana problém. „Vždycky se dá vymyslet něco, co tu ještě nebylo. A když dojde fantazie, jsou tu nové trendy jako třeba želatinové drinky,“ tvrdí.

Úspěšná kariéra

Devětadvacetiletý Ondřej Slapnička se pro dráhu barmana rozhodl v šestnácti letech. Už o rok později udivoval svými triky hosty v podnicích s barmanskými show. Jako osmnáctiletého ho pozvala čínská firma na jih Číny, aby školil tamní barmany. „Byli odhodlaní a vážili si toho, že je někdo učí,“ vzpomíná Slapnička. Třikrát za sebou získal titul Barman roku, účastnil se světových mistrovství. V roce 2004 vybojoval titul mistra Evropy. Loni kariéru ukončil účastí na mistrovství světa, kde skončil druhý. „Trénoval jsem čtyři hodiny denně, před soutěží jsem byl tři neděle zavřený v garáži a piloval sestavu. Teď jsem se stal otcem, takže je čas se usadit,“ poznamenal Slapnička. Nyní provozuje vlastní bar a drinky míchá svým hostům.