Koleje podraží, studenti hledají podnájmy

Realitní kanceláře registrují až o pětinu vyšší zájem o pronájmy bytů. Poptávku zvyšují budoucí studenti vysokých škol. Důvodem je jak nedostatečná ubytovací kapacita kolejí, tak jejich deklarované zdražení. Cena pronájmu a koleje se tak srovnává.

Průměrná cena zařízeného podnájmu v bytě o velikosti 2+1 se v Praze pohybuje kolem 13tis. včetně poplatků. V podobném bytě pak pohodlně žijí většinou čtyři studenti, kteří se dělí o nájemné. „Ubytování na koleji je cenově srovnatelné s vlastním podnájmem, navíc mnoho studentů nárok na kolej nemá nebo se na ni nedostane. Dalším důvodem je samozřejmě vyšší komfort bydlení a soukromí, které nájem poskytuje,“ potvrzuje Zachystal. Ještě zajímavější jsou podnájmy v ostatních univerzitních městech. Podnájem obdobného bytu v Plzni, Českých Budějovicích či dalších univerzitních městech vychází v průměru kolem 8 tisíc korun měsíčně.

Stejně jako u každé nemovitosti záleží na konkrétní vybavenosti bytu, lokalitě a dalších faktorech. Nejčastější studentský podnájem v Praze bývá větší panelákový byt. Samozřejmě důležité je odpovídající zařízení. Studenti si tak přivezou jen své osobní věci a mohou bydlet. Mimo hlavní město je pak největší zájem je o nemovitosti v těsné blízkosti univerzit.

Porovnání nájmu a kolejného

Cena kolejného v Praze 2.500 – 3.900,-

Průměrná cena nájmu v Praze (4 osoby) 3.250,-

Cena kolejného České Budějovice 1.860 – 2.580,-

Průměrná cena nájmu České Budějovice (4 osoby) 2.000,-