Kometa za Lužánkami? Jde to

Brňan David Bureš v diplomové práci ukázal, jak by šlo postavit zimní stadion za Lužánkami.

Nikdo mu neplatil ani ho nenutil. Prostě se mu nelíbilo, že nový zimní stadion má vyrůst v Bohunicích, na místě bez tradice. David Bureš se proto jako student architektury rozhodl vyprojektovat hokejovou halu tak, aby splňovala požadavky městských zastupitelů a přitom se vešla za Lužánky.

„Ušil jsem si na sebe bič. Není typické, že by studenti zpracovávali tak velké projekty,“ říká Bureš, jehož diplomová práce, kterou vytvořil společně s Luďkem Černým, dostala od komise nejvyšší možné ohodnocení.

Jak vás napadlo pustit se do takového projektu? Rozčílilo mě, jak primátor Onderka tvrdil, že tam nejde postavit hokejový stadion. Rozhodl jsem se vytvořit protinávrh haly v Bohunicích.

Při pohledu na vizualizace působí projekt jako pohádka Se spolužákem Luďkem Černým jsme územně řešili celý komplex Ponavy. Zbourali jsme například hotel Boby. To ale není podmínkou pro projekt samotné hokejové haly. Náš projekt je vize, na jejímž základě by se pak pro Ponavu mohl vytvořit reálnější projekt. Hokejový stadion ale vyhovuje požadavkům, které zastupitelé vyhlásili pro architektonickou soutěž před několika lety, kdy s halou za Lužánkami počítali.

Čím jste se při projektování inspiroval? Jezdil jsem na zápasy Komety ven a zkoumal ostatní české haly, abych lépe pochopil provoz stadionu. Konzultoval jsem to i s jedním známým v Kometě. Zároveň jsem chtěl, aby hala splňovala nejvyšší standardy i pro mezinárodní zápasy a aby se podobala arénám v NHL. Nakonec z toho vyšel takový talíř, který se vznáší nad stromy.

Argumentem zastupitelů proti Ponavě je málo míst k parkování a drahé odkoupení pozemků Pětadevadesát procent pozemků, kde by stadion vyrostl, je ve vlastnictví města. Zbytek by bylo třeba koupit. Parkoviště by se nacházela pod stadionem, osm metrů pod úrovní terénu. Byla by pro pět tisíc aut, což při kapacitě haly 15 600 diváků bohatě stačí. Navíc  spousta fanoušků by docházela pěšky či přijela hromadnou dopravou.

Jaké jsou výhody lokality Ponava pro stavbu haly? Za Lužánkami to není levnější, ale je to nejlepší pro Brno. Lužánky jsou spojené s největšími úspěchy brněnského sportu a lidé jsou na ně hrdí. Cítím tam silný duch místa.

Jaké jste měli na projekt ohlasy? Kladné. Členové diplomové komise nás navrhli na cenu děkana a řekli nám, abychom práci odnesli na magistrát.