Kominík zachrání miliony

Nevymetené komíny jsou nejčastějšími příčinami požárů, ke kterým v zimě vyjíždějí hasiči.

Kominíkům v Mladé Boleslavi se s nástupem zimy plní diáře a musejí zájemce o čištění komínů objednávat. Od jara do konce léta mají klid, teď se objednávky kupí. A když médii proběhne zpráva, že shořel dům kvůli sazím, chtějí vymést komín všichni najednou.

Nedostatek kominíků?

Ze sedmdesáti středočeských kominíků jich na Mladoboleslavsku, působí osm. Zdánlivý problém s nedostatkem kominíků přišel v roce 1993, kdy se zrušila takzvaná rajonizace. Polovina kominíků tehdy pověsila řemeslo na hřebík, do té doby měl každý svůj obvod, který obcházel a za nějž odpovídal. „Kominíků je dost, ale lidi nechávají kontroly komínů na poslední chvíli,“ podotkl cechmistr regionálního cechu středočeských kominíků Jiří Rákosník. Zájem mladých lidí o dělnické profese včetně kominické ovšem i nadále klesá. „Letos máme jednoho učedníka, který je v prvním ročníku,“ uvedl boleslavský kominík Václav Veverka.
Už šestnáct let zodpovídají za čištění komínů majitelé nemovitostí. „Lidé na řádné vymetání zapomínají,“ říká Václav Veverka. Podzim je pak náročný. „Vždy bývá nával, lidé musejí teď čekat tak dva týdny,“ doplnil Veverka. Za den se dá stihnout vymést nejvýš třicet komínů. Stálí zákazníci za vymetení platí v řádech stokorun. Když ale komín nikdo nečistil pět let, cena se pak vyšplhá až na osm set korun.

Požáry od sazí

Ačkoli topná sezona ještě pořádně nezačala, boleslavští hasiči vyjížděli už ke čtyřem požárům, které souvisely se špatným provozem kamen, krbů a komínů. „Napáchaly škodu za více než 260 tisíc korun,“ řekl vyšetřovatel boleslavských hasičů Michal Macoun. Podle něj zasahují hasiči ročně ve městě a okolí zhruba u dvaceti ohňů, které zaviní saze v komíně nebo nesprávná instalace kotlů. „Když začnou hořet saze v komíně, stoupne teplota a komín většinou praskne a požár se může šířit dál,“ říká Macoun.

Hrozí sankce

Hasiči mohou za nevyčištěný komín udělit až desetitisícové pokuty, jak potvrdil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček. I pojišťovny jsou v případě, že požár zavinil nevyčištěný komín nekompromisní. „Když dům shoří a majitel zanedbal kontroly, pojišťovna nevyplatí plnění,“ doplnil Kopáček.