Konec léta v Jablonci zahřmí rockem

Rockový nářez chystají v Jablonci na poslední srpnovou sobotu. Do Eurocentra se sjedou kapely i ze Spojených států.

Polojasno až oblačno, postupně přeháňky nebo déšť. Denní teploty 18 až 24 °C. Tak bude podle meteorologů vypadat počasí v posledním srpnovém týdnu. Podle nich ale ani tato předpověď není jistá.
Jisté však je, že na letní scéně jabloneckého Eurocentra v pátek 26. srpna od druhé odpolední do jedenácté večer zahřmí rockeři z Liberce, Jablonecka, Polska, Německa a USA. Rozjedou Rock na konec léta.
„Vstup je zdarma a patří do projektu Setkávání – tradice, kultura a život v česko-polském pohraničí, proto jsme pozvali i zahraniční muzikanty,“ říká programový manažer centra Jan Ocilka.
Pozvání jablonecké radnice přijala například skupina Louisiana Alley, která je směsicí energického a drsného elektrického blues rocku, blues boogie a balad.
„Máte super hudbu! Krásně se to poslouchá,“ píše na webových stránkách kapely fanoušek Samuel Palan. Proč zrovna Louisiana Alley? „Tvoří ji zčásti jablonečtí muzikanti, ale paradoxně v Jablonci ještě nehrála. Během festivalu si proto odbude zdejší premiéru,“ vysvětluje Ocilka.
Podle něj další kapely spojuje rocková hudba, ale to nezmanená, že všechny hrají stejně. „Interpreti čerpají i z jiných žánrů. Na příklad u David Gore & Louisiana Alley a Kaiser Band je to blues, u německých 22TiMES punk. Liberečtí Drom nebo polská skupina Breaking the Godspell tíhnou k metalu. Takže výsledek je pestrý,“ upřesnil Ocilka.

Mokrá varianta

Mezi účinkujícími bude i tanvaldsko-smržovská kapela s numerickým názvem 9431. Klasické bigbítové složení nástrojů ozvláštňuje klarinet. „Název naší kapely vznikl takto. Klávesista Petr napsal nějaké písničky, tak jsme se je naučili a napadlo nás založit novou kapelu. Baskytarista Ondra poznamenal: Už zase? To už je kapela číslo 9431. A bylo to,“ přiznávají se na svých webových stránkách členové skupiny, která si letos zahrála na Portě a v rozhlasovém pořadu Milana Tesaře Folkové naděje. Ani ona nehraje čistý rock, ale koketuje s funkem a bluesem.
Pořadatelé mysleli i na to, že počasí letos festivalům nepřeje. „Kapely hrají na místě, kterému nehrozí záplavy, pódium i některé další části areálu jsou zastřešené, návštěvníci se proto průtrže mračen bát nemusí. Pokud by ale měl propršet celý den, přestěhujeme již ráno celou scénu do přilehlého sálu Eurocentra,“ ujišťuje Ocilka.
Ten už myslí na další ročník. Měl by mít opět jiný zvuk. „Novinkou by mohly být skupiny, které spojují rock s nujazzem. To je styl, který mísí jazz s prvky jiných hudebních stylů, jako jsou funk, soul, elektronická taneční hudba a volné improvizace. Všechna vystoupení jsou ale ještě ve fázi jednání, a tak bych nerad prozrazoval konkrétní jména,“ dodává Ocilka.

Rock na konci léta

Termín: Pátek 26. srpna 14.00 – 23.00, Letní scéna Eurocentra v Jablonci n. N.
Pořádá město Jablonec nad Nisou spolu s Eurocentrem
Vstup zdarma

KAPELY:
David Gore a Louisiana Alley (Jablonec n. N. / USA)
22TIMES (Löbau,Německo)
Breaking the Godspell Jelenia Góra / Wroclaw, Polsko)
Kaiser Band (Jablonec n. N.)
Drom (Liberec)
9431 (Tanvald, Velké Hamry)
Exil 51 (Liberec)