Kotzian dává přednost pravicové vládě. A chce křeslo primátora

Lídr ODS, která skončila ve volbách druhá, zřejmě dá přednost koalici s TOP 09 a lidovci před spojenectvím s ČSSD.

Komunální volby v Brně s náskokem vyhrála ČSSD, o budoucí koalici ale rozhodne druhý v pořadí - ODS. Její lídr Robert Kotzian dává po dosavadním vyjednávání s politiky přednost pravicové koalici a odmítá, že jeho rozhodnutí ovlivnil tlak celorepublikového vedení ODS. A chce být primátorem.

„Už od oblastního sněmu konaného 3. listopadu 2009 chci být primátorem Brna. Bližší než velká koalice s ČSSD mi je koalice pravicová. To je můj autonomní názor bez vlivu vedení strany,“ řekl Sedmičce Kotzian. Pokud se ODS spojí s TOP 09 a také lidovci, získá v zastupitelstvu těsnou většinu devětadvaceti hlasů.

Onderka: Neumím si představit, že nebudu primátorem

Sociální demokraté v čele s dosavadním primátorem Romanem Onderkou volby v Brně jasně vyhráli a získali devatenáct mandátů. Onderka jako vítěz voleb jednal s občanskými demokraty jako s prvními už v neděli 17. října. Velké koalici s ODS po jednání dával nemalé šance na úspěch.

„Výsledky voleb ukazují, že v Brně bude vládnout koalice z méně stran, což umožní lepší a pružnější rozhodování. Řada projektů trvala déle nebo se bohužel vůbec neuskutečnila z důvodu nesouhlasu jednoho z našich tří koaličních partnerů. To se zřejmě nebude opakovat,“ uvedl Onderka.

Onderka by v případě velké koalice usiloval o obhajobu postu primátora. „S výsledkem, jakého jsme ve volbách dosáhli, si dokážu jen obtížně představit, že bych nebyl primátorem Brna,“ uvedl v povolebním rozhovoru Sedmičky Roman Onderka.

Pyrrhovo vítězství?

V posledních volbách v roce 2006 jasně vyhrála ODS, koalici přesto sestavili sociální demokraté, lidovci, zelení a formace Brno 2006. ODS tak zůstala v opozici. Letos poprvé v porevoluční historii volby vyhrála ČSSD, ale dost možná ji čeká podobný osud jako ODS před čtyřmi lety. Tedy role opozice.

Do zastupitelstva Brňané letos kromě ČSSD a ODS zvolili i pravicového nováčka TOP 09 s Irenou Matonohovou v čele kandidátky. „Topka“ získala devět mandátů. Šest mandátů získali čtvrtí lidovci a přes pět procent hlasů obdrželi zelení. Musí se tak spokojit se třemi lidmi v zastupitelstvu. Komunisté získali čtyři mandáty.