Koupaliště platí ze svého. Kvůli lidem

Průzračná dolanská voda láká ke koupání i lidi z Klatov. Dávají jí přednost před lázněmi

Koupaliště v Dolanech slaví letos čtyřicet let. Původní vzhled se však s tím současným dá jen těžko srovnávat, protože v roce 2000 obec bazén kompletně zrekonstruovala a přibyly i kurty, nová sociální zařízení a restaurace. Ta je sice podle počasí otevřena až v poledne, ale mnozí žízniví zde přešlapují už v jedenáct hodin a nedočkavě vyhlíží příjezd hostinského. V posledních třech sezonách se však provozu příliš nedaří. Kvůli špatnému počasí musí obec všechno dotovat.

„Aby bylo koupaliště výdělečné, muselo by tady být dvě stě lidí denně,“ podotkl starosta Dolan Václav Zeman. „Jenže když bychom zvedli vstupné na padesát korun, tak sem nikdo nepřijde. Raději to občas doplatíme z jiné činnosti a uděláme alespoň něco pro lidi,“ dodal. Dolanský bazén je rozdělený na dvě části. Dospělým a zdatnějším plavcům je vyhrazena plocha desetkrát patnáct metrů s dvoumetrovou hloubkou, malé děti mohou plavat v druhé části, kde je hloubka od sedmdesáti do devadesáti centimetrů. Kromě koupání mají návštěvníci k dispozici kurty a pro ty nejmenší nechali zastupitelé postavit hřiště se skluzavkami, houpačkami a prolézačkami. Vedle kurtů by mělo vzniknout ještě hřiště na plážový volejbal, to je ale zatím jen plán zastupitelů.

„Vodu musíme čistit každý den. Kromě listí jsou tam i drobné nečistoty, kterých se musíme pravidelně zbavovat,“ říká Jana Šimková, která si v létě přivydělává v areálu jako brigádnice. „A nebýt tatínka, tak je ta brigáda super,“ pousmál se její otec Josef Šimko, který má dovolenou a dceři s provozem pomáhá. Průzračná voda láká dokonce i lidi z Klatov, kteří dávají Dolanům přednost před městskými lázněmi. „Je tady větší klid a je tu mnohem příjemněji. Lázně v Klatovech by potřebovaly velkou opravu,“ míní Vlasta Janoušková, která vyrazila do Dolan s dcerou Kristýnkou, která už bez kruhu přeplava celou mělčí část bazénu.

„Odpoledne půjdu s kamarádkou na houpačku a pak se půjdu ještě koupat,“ zajásala malá plavkyně. Dolany mají sice ještě jednu konkurenci - koupaliště ve Slatině u Chudenic, ale na to už řada lidí zanevřela. „Jednu sezonu je tam otevřeno, pak je tam zase zavřeno a už to prý jednou vykradli a kvůli tomu bylo koupaliště mimo provoz celé léto. Tady se nám líbí víc,“ podotkla Marie Bučková. Značnou péči věnují Dolanští koupališti i v zimě. Zatímco většina provozovatelů po sezoně vodu vypouští, v Dolanech ji nechávají v bazénu celý rok. „Vypuštěný bazén by totiž zničil mráz. Takže ho necháme napuštěný a po celém obvodu dáme PET lahve s pískem. Led tak nemůže roztrhat kraje bazénu,“ vysvětlil starosta.