Koupání ve Štilci za zvuku aut

Poloha rybníka Štilec je jeho výhodou i nevýhodou zároveň. Všude je odtud blízko. Ovšem i k rušné silnici.

Nevelký a mělký rybník u výpadovky na Český Krumlov má tak velké množství věrných příznivců, až je to překvapivé. Dojem přírodního koupání, slunění a rekreačního bydlení sice kazí hluk z okolních silnic, které areál lemují, ale prý si na něj lze zvyknout a přestat ho vnímat. Blízkost civilizace je naopak výhodou, notují si rekreanti, z nichž se sem mnozí vracejí každé léto.

Do Budějovic je to odtud dvanáct kilometrů, do Krumlova deset, reklamní prospekt vyzdvihuje i blízkost Hluboké, Kleti či Dívčího Kamene.

„Můžeme tento rybník jedině doporučit. Voda není studená ani špinavá a hlavně je to všude kousek. Do Budějovic si zajedeme přes Kamenný Újezd na kole, krásné výlety jsou i na opačnou stranu. Máme tu pořád co objevovat, a to sem jezdíme každé léto. Letos podesáté, možná podvanácté,“ říká Peter Schmidt z Německa, který sem přijel s manželkou. Bydlí v penzionu, okno mají přímo na pláž.

Široká travnatá pláž

Stejný pohled na pláž, jen ze skromnějšího úhlu, si oblíbila rodina Josefa Fencla ze Sokolova, která přijela i s devadesátiletou babičkou Valérií. Už sedmé léto si pronajímá chatku a dospělým se líbí, že mají dobrý přehled o svých vnučkách, které ve vodě a na pláži tráví většinu času. „Nic nám tu neschází. Potraviny většinou nakoupíme ve městě a co chybí, dostaneme tady u kiosku, kde se vždycky ráno těšíme na čerstvé buchty a koblihy,“ líčí vitální babička, která má ještě velké přání naučit se plavat.

Široká travnatá pláž o délce zhruba sto metrů bývá za slunečných dnů úplně plná. Okolní břehy lemují rybáři, pro něž je Štilec oblíbeným revírem. Plné jsou začátkem srpna i všechny chatky. „Je o ně zájem, začínají se prodávat vždy začátkem ledna a hned volává spousta zájemců. Pravidelně tu máme hodně rekreantů ze severních Čech, rekordmanem je pán, který sem jezdí už devětačtyřicet roků,“ vypráví recepční.

Autokemp provozuje obec Kamenný Újezd, která pečuje i o sečení a čistotu pláže. Za pětikorunu se může člověk po koupání osprchovat, z kohoutků teče teplá i studená voda, záchodů je dost a jsou volně přístupné a čisté. Sprchy se odemykají jen večer a ráno, aby se rekreanti podělili o teplou vodu.
Rybník patří krumlovské církvi a starají se o něj rybáři, obec není za kvalitu vody zodpovědná. „Je překvapivě dobrá, protože Štilec je součástí rybniční soustavy,“ uvedl starosta Kamenného Újezdu František Ondřich. Nezaznamenal, že by někdy byly ve vodě sinice, i všechny namátkové kontroly hygieniků dopadly podle něho dobře.

V polovině prvního srpnového týdne byla voda u břehu zakalená a vstup do rybníka znepříjemňovalo bahno, které kousek od kraje tvořilo nečekaný schod. Rybník není velký ani hluboký, takže se snadno prohřeje na příjemnou teplotu. Je dlouho mělký, což vyhovuje rodinám s dětmi. Tyto přednosti se ale mohou stát i nevýhodou. „Máme poblíž chatu. Taky jsme zažili, že byl rybník zelený a kvetl. S malými dětmi, které se vody snadno napijí, bych sem nešla,“ shrnula Alexandra Nováková z Krumlova.