Kovona. Zastávka lásky v Karviné

Kniha pro milostné vzkazy, svíčky a romantické kresby. To je autobusová zastávka Kovona u koupaliště v Karviné-Novém Městě.

Kniha pro zamilované, nástěnka na vzkazy, koš na plyšáky. Autobusová zastávka v Karviné-Novém Městě se změnila k nepoznání. Ze škaredé boudy, do které lidé nevstoupili ani v dešti, je příjemná čekárna, v níž si zamilovaní mohou klidně nechat odjet autobus.
„Než jsme se dali do práce, byla zastávka v hrozném stavu. Malovat jsme mohli až poté, co jsme ji uklidili od všeho možného. Dávali jsme ji do pořádku týden, znovu jsme nahazovali omítku, čistili zastávku savem,“ popisuje studentka Kristýna Kliková, která malovala většinu obrazů na zastávce. Pomáhali jí učitelé a studenti ze Střední odborné školy managementu v Karviné. Z autobusové zastávky u letního koupaliště vyrobili umělecké dílo. „Za zastávku si chodili lidé ulevit, a někteří s tím neměli problém ani při tom, když jsme zastávku čistili. Zadní stěnu jsme proto nechali prázdnou,“ vysvětluje Lenka Veselá, která tvorbu zastávky naplánovala, zařídila povolení a jednala s úřady. Nápad s milostnými motivy a názvem Zastávka lásky měla učitelka výtvarné výchovy Pavla Feberová. „Viděla jsem v televizi reklamu, jak lidé mohli posílat nápady na různé zastávky, a přemýšlela jsem nad tím, jaké téma je pro mladé typické. Napadla mě láska,“ říká Feberová. Kresby nejdříve na zastávku promítli z projektoru. „Museli jsme tam jít v podvečer, když nebyla ani tma ani světlo. Obrys z dataprojektoru jsme obtáhli tužkou,“ popisuje Veselá. Učitelé i žáci pracovali na tvorbě zastávky o prázdninách. „Je moc fajn, že si pár lidí našlo čas v době svého volna. Dokonce se sem tam připojil i kolemjdoucí. Jeden kluk, který si říkal Miky, nabídl, že na slavnostním otevření zahraje na bubny,“ říká s úsměvem Veselá. To plánují na říjen. Zastávku studenti teprve dokončí. „Chybí ještě několik detailů. Domalovat černou podlahu, svíčka, kterou mohou zapálit a něco si přát, a také nástěnky ke krátkým vzkazům. Budou fungovat jako talismany. Jeden sem člověk dá, jiný si vezme,“ vysvětluje Kliková.

Krásná? Na jak dlouho?

Učitelka i studenti jsou optimističtí. Nemají strach z toho, že zastávku někdo zničí. „I sprejeři respektují umění jiných. Koneckonců, už měli možnost se vyřádit a zastávka je stále hezká,“ myslí si Kliková. Také vyučující s ní souhlasí. „Schválně jsme se pustili do tématu, které je mladým blízké. Je to pro ně, proč by si ničili něco, co se jim líbí. Říkáme si a věříme, že zastávka bude plnit svůj účel hodně dlouho,“ přeje si Feberová.
Nějaká opatření proti vandalům ale přece jen udělali. „Stěny jsou natřené speciálním lakem, který se dá umývat,“ informuje Kliková.