Kradli jsme kola. Většina lidí zasáhla

Jak je snadné ukrást kolo ve dne a na živém místě? Zjišťoval to fiktivní zloděj, redaktor Sedmičky.

Mladík, který chvíli nervózně lomcuje se zamčeným kolem. Vzápětí má v ruce pilku a v pokleku zkouší přeřezat lanko zámku. Co na to ostatní?
Ústečtí by měli být v klidu. Muže s pilkou si kolemjdoucí všímali. A chtěli krádeži zabránit. Jen v jednom případě mu nabídli dokonce pomoc. Výsledek je tedy 4:1, z pěti případů by byl jen jeden úspěšný.
„Ukažte mi nějaký průkaz,“ dožadovali se dva z mužů přísně nedaleko supermarketu Norma. „Tady se ztrácejí kola docela často, a já mám dojem, že víc lidí radši dělá, že nic nevidí,“ vysvětlovala svůj zájem žena.

Profík by měl kleště

Že se jedná o test pozornosti Ústeckých, některé napadlo. „Hned jsem si to myslel. Taky jste mohli být skrytá kamera. Skutečný profík by totiž nepřišel s pilkou, ale s kleštěmi,“ poučil redaktora muž, který v první chvíli vyhrožoval policií.
Scénář byl vždy stejný. Reportér kolo uvázal a odešel. Pak se na scéně objevil fiktivní zloděj a začal řezat do zámku.
Ruch kolem kola přivázaného k zábradlí u Obchodního domu Labe vyvolal pozornost, která se ale omezila jen na zpomalení chůze kolemjdoucích. Když bylo patrné, že redaktor zámek zdolá a kolo ukradne bez jakékoli reakce, zastavil se muž a nevěřícně se ptal, proč má v ruce pilku a komu bicykl patří. Byl ochotný zasáhnout.
Většina lidí se však jen spokojila s výmluvou, že je zloděj reportér a připravuje test do Sedmičky. Až na čtyři výjimky jeho tvrzení uvěřili všichni, kteří se o krádež zajímali. Kdyby lhal, praktickxy nikdo jeho lest neodhalil.
Na sídlišti Skřivánek se ale stala absurdní situace. Za redaktorem Sedmičky přišla paní a ptala se, jaký má problém s kolem. Byla by dokonce ochotná mu s krádeží pomoci.

Šestatřicet kol ukradli od začátku roku zloději v Ústí. Nejvíc jich zmizelo v centru.

Ti, kteří žijí v obvodech Město a Severní Terasa, by měli být na pozoru. Právě tam zloději nejčastěji kradou jízdní kola. Několik případů už policisté zaznamenali také ve čtvrti Střekov a Všebořice.
Naopak nejméně bicykly mizejí z okrajových částí Ústí nad Labem.
„Od začátku letošního roku lidé z Ústí nad Labem ohlásili krádež šestatřiceti kol. Tenhle počet ale nezahrnuje kola, která zloději vzali při vloupání. To je trestný čin sám o sobě a zpravidla tam nejde pouze o jednu ukradenou věc,“ říká mluvčí krajského ředitelství policie Šárka Poláčková. Statistika dokazuje, že o jízdní kola mají zloději stále zájem. Navíc často vědí, že krádež těch levnějších je pouhým přestupkem, za který jim prakticky nic nehrozí. Až když cena přesáhne pět tisíc korun, jde už o trestný čin.
A proč vede právě centrum? Podle policistů je příčinou častějších krádeží větší koncentrace lidí, a tedy i větší anonymita.
„Pohoda v městských parcích navíc láká jen tak si kolo odložit,“ dodává Poláčková.