Kraj objížděk: tři čtvrtě miliardy „zalepí" Jihočechům děravé silnice

Na cesty, kde je více děr než asfaltu, se hodlají v létě zaměřit krajští zastupitelé. Za více než sedm set milionů korun opraví přes 220 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Sedmička přináší o plánech podrobné informace.

Úzká a klikatá silnička mezi vodáckým kempem Pískárny a Rožmberkem nad Vltavou se v létě hemží dopravou. Projedou po ní tisíce aut, ale i autobusů s turisty. Silnice dostává každý rok hodně zabrat.

„Nedávno jsem tudy jel na Vyšší Brod. Měl jsem štěstí, tedy v uvozovkách. Vletěl jsem do díry. Naštěstí to odnesla jen guma. Takže jsem pěkně na silnici vyměňoval kolo. Po zimě jsou cesty vždycky v hrozném stavu,“ postěžoval si řidič Škody Octavie Antonín Vaněk.

Dále proto pokračoval téměř krokem, aby si zase nepoškodil auto. „Ale ve špatném stavu není jen tato silnice z Krumlova směrem na Rožmberk. Klasický tankodrom také najdete, když jedete z Budějovic směrem na Temelín, to je také občas o hubu,“ říká s úsměvem Vaněk, který po jižních Čechách najezdí jako obchodní zástupce stovky kilometrů za měsíc.

Nejen on tedy bude mít důvod k radosti. Vedení Jihočeského kraje se chce přes léto pustit do oprav více než dvou set kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Vše by mělo stát 750 milionů korun a opravy odstartují v červenci. V říjnu má být podle hejtmana Jiřího Zimoly hotovo.

I když si je první muž kraje dobře vědom, že přes letní prázdniny budou krajem rybníků projíždět tisíce aut a šoféři budou muset počítat s omezeními, opravy nechce zastavovat. Důvod je jednoduchý.

„Pro řidiče to sice bude znamenat určitá omezení, ale toto období je ideální, hlavní roli zde hraje technologické hledisko,“ uvedl hejtman Zimola.

Sedmička přináší přehled míst, kde se budou v letních měsících pohybovat stavební firmy a opravovat špatné cesty. Řidiči by tak měli zpozornět, kudy povedou případné objízdné trasy.

1. Táborsko

Jednou z cest, která potřebuje nový povrch delší dobu, je spojnice obcí Františkov s Hartvíkovem. Silnice, která vede přes Domamyšl a Bradáčov, měří necelých deset kilometrů. Další úsek na Táborsku má dvanáct kilometrů a vede z Františkova do Slapska, opravovat se tedy budou i ulice v Mladé Vožici. Posledním úsekem u Tábora bude část komunikace z Opařan do Sítin a z Paseky do Všechova.

2. Strakonicko

První částí, která se také na Strakonicku dočká opravy, bude silnice z Katovic u Strakonic do Kraselova. Tam se opraví úsek v délce sedmi kilometrů. Následovat bude silnice u Blatné, zde si dělníci posvítí na pětikilometrový úsek, a to z Mačkova přes Čekanice až do Lažan.

3. Prachaticko

Zejména v části, kde se Blanský les potkává s předhůřím Šumavy, jsou cesty hodně rozbité. Nový povrch pokryje silnici téměř u hranic vojenského prostoru Boletice, a to úsek mezi vesnicemi Smědeč a Ktiš. Na opravovaný tříkilometrový úsek by si kromě motoristů měli dát pozor i cyklisté. Ti tudy s oblibou právě v létě jezdí směrem na Šumavu. Spokojení s novým asfaltem budou na podzim i lidé z Lažiště a Žárovné. Necelé tři kilometry dlouhý úsek propojuje tyto dvě obce nedaleko Husince.

Ani po tomto úseku silničáři Prachaticko neopustí. Naopak, pustí se do čtyřkilometrové trasy vedoucí po hlavním tahu z Netolic do Němčic. Tam budou muset řidiči dávat velký pozor, hlavně kvůli husté dopravě.

4. Písecko

V plánu oprav je zahrnutá silnička mezi Vlastcem a Červeným Újezdcem, která má jeden a půl kilometru. Dále se bude na Písecku opravovat více než osm kilometrů dlouhý úsek přímo z Písku, vedoucí přes Purkartice, Topělec až do Borečnice. Nového asfaltového koberce se dočkají i Chyšky, které leží na samé hranici Jihočeského kraje. Tam se bude cesta opravovat právě na hranici se středními Čechami.

5. Jindřichohradecko U Českého Rudolce na Jindřichohradecku čeká na silničáře téměř šest kilometrů dlouhá silnice mezi Markvarcem a Heřmanečí. Opravena bude tedy i silnice, která protíná vesnici Lipnice mezi Pilským a Mlýnským rybníkem.

Stranou nezůstane ani silnice vedoucí z Otína u Jindřichova Hradce do Hospříze, ta měří téměř pět a půl kilometru a lidé tudy z Hradce převážně jezdí do nedalekého Kunžaku. Spravovat se bude i silnice z Deštné na hranice kraje.

6. Českokrumlovsko

Důležitá cesta hlavně pro vodáky a přepravy lodí je silnice vedoucí těsně okolo řeky Vltavy z Českého Krumlova do Vyššího Brodu.

Opravovat se ale bude jen čtrnáctikilometrový úsek z Rožmberka nad Vltavou ke kempu Na Pískárně. Tam musejí mu řidiči počítat s komplikovanějšími objížďkami či omezeními. Stavební stroje budou na cestách také potkávat ti, kteří si to namíří přes prázdniny na Lipno. Konkrétně se bude pracovat na sedmikilometrové trase ze Slupečné přes hráz přehrady až do Loučovic.

To ale u Lipna není vše. Dělníci mají v plánu opravit také úsek mezi Frymburkem a Bohdalovicemi u Větřní. Sedmnáctikilometrová trasa vede i přes Světlík po silnici číslo 162.

7. Českobudějovicko

Když se řekne tankodrom, mnozí šoféři si vybaví právě silnici pod označením 105, která vede z Hluboké nad Vltavou do Týna nad Vltavou. Letos se bude opravovat část z Hluboké do Chlumce, ta měří necelých osm kilometrů.

Na řadu přijde i dvoukilometrová cesta z Břehova na Českobudějovicku do Žabovřesk. Z obce Temelín se stavební firmy vydají na téměř čtyřkilometrovou trasu, která končí ve Všemyslicích.

Samostatnou kapitolou v uzavírkách a opravách cest jsou České Budějovice. Zde hraje hlavní roli stavba IV. železničního koridoru a s tím související uzavírky v okolí českobudějovického nádraží.

Řidiči si už pomalu zvykli, že pod viaduktem na Rudolfovské třídě neprojedou. Dopravu tak směrují objízdné trasy na nově postavenou část zanádražní komunikace mezi Rudolfovskou a Pekárenskou. Část řidičů se musí spokojit i s objížďkou, která vede přes Mladé a Suché Vrbné.

Další opravy za rok

I když letos o prázdninách dá kraj do oprav svých silnic tři čtvrtě miliardy korun, pořád to bude málo. Už na příští rok tak radní požádali o grant na opravy dalších cest.

Pokud Jihočeský kraj evropskou dotaci dostane, dvě stě milionů krajští zastupitelé použijí například na cestu ze Sudoměřic u Bechyně do Svinků na Táborsku či na silnici mezi Trhovými Sviny a Ledenicemi na Českobudějovicku.

OPRAVY V JIHOČESKÉM KRAJI

Úseky, které zasáhnou opravy silnic:

• Temelín-Všemyslice
• Břehov-Žabovřesky
• Chlumec - Hluboká nad Vltavou
• Frymburk-Bohdalovice
• Slupečná-Loučovice
• Pískárna - Rožmberk nad Vltavou
• Deštná - hranice kraje
• Otín-Hospříz
• Markvarec-Heřmaneč
• Chyšky - hranice kraje
• Písek-Borečnice
• Vlastec - Červený Újezdec
• Netolice-Němčice
• Lažiště-Žárovná
• Smědeč-Ktiš
• Mačkov-Lažany
• Katovice-Kraselov
• Paseka-Všechov
• Opařany-Sítiny
• Slapsko-Františkov
• Františkov-Hartvíkov