Kriminalita v Kladně klesá

V Kladně je bezpečno. Kriminalita podle policejní statistiky klesla za uplynulý půlrok na nezvykle nízkou úroveň. Podle lidí jsou určitá místa stále nebezpečná.

Neznámý pachatel se 26. června vloupal do kontejneru v Unhošťské ulici. Odnesl si elektrické nářadí v hodnotě přes šedesát tisíc korun. V Žerotínově ulici se 12. června vloupal do auta neznámý zloděj. Dvě policejní zprávy, které se v červnu v různých podobách párkrát opakovaly. Kromě loupežného přepadení sázkové kanceláře se jiný závažný trestný čin v červnu v Kladně nestal. Na toto město je to nezvykle málo.

Organizované skupiny

Přesto jsou v Kladně místa, jimž se lidé zvlášť po setmění vyhnou. „Ten, kdo bydlí v Rozdělově, zpozorní při vyslovení jména Dallas, což je lidový název oblasti, kam není dobré chodit ani za dne,“ řekl Miroslav Novotný. Problémem jsou stále třeba organizované skupiny, hlavně mladších Romů.
Podobně jako v Kročehlavech. Tam policisté začátkem roku řešili organizované skupiny mladých, které přepadávaly starší ženy a okrádaly je o cennosti. V březnu většinu z nich kriminalisté pochytali a od té doby je v této městské části relativní klid.
Občas je rušno okolo herny Bajkal. „Nejvíc teď řešíme vykrádání sklepních kójí a bytů, tedy majetkovou trestnou činnost. Další problémy bývají s rušením nočního klidu,“ uvedl šéf obvodního oddělení Kročehlavy Miloš Hanzlík.
Do jeho obvodu spadá i kladenská průmyslová zóna Dubí, Koněv a Poldovka. „Zóna zvyšuje statistiky kriminality. Často jsou tam vyloupené sklady, zloději kradou barevné kovy,“ podotkl Hanzlík.

Vražda v Kročehlavech

Podle statistiky vykradli zloději za první půlrok v Kročehlavech „jen“ šest bytů. Policisté zaznamenali téměř devadesát dalších vloupání, patnáct loupeží, čtyřicet vykradených a třicet ukradených aut. To je v průměru jedno auto týdně a jeden byt měsíčně. Vzhledem k tomu, že jde o velmi hustě obydlenou část Kladna, nejsou to vysoká čísla.
Kročehlavy přitom měly ještě před dvěma lety pověst čtvrti, kde nebylo radno nechávat přes noc auto. Statistiku Kročehlavským zatím kazí jedna vražda, a to případ ubodané ženy na ubytovně pekárny vedle masokombinátu. Její partner ji v květnu přistihl s milencem a v hádce ženu zabil. Policisté ho hned po činu zadrželi.

Vykrádaná auta

V atraktivní lokalitu se mění kdysi obávaný Švermov. „Kriminalita je tady skutečně proti minulosti nižší. Jde převážně o majetkovou trestnou činnost, ale žádná velká čísla to nejsou. Čtyři skutky měsíčně v průměru, a většinu z nich jsme vyřešili,“ řekla mluvčí kladenských policistů Michaela Nováková.
Pokud by mohli policisté účinně zabránit vykrádání či krádeži aut, ve Švermově by pak asi neměli moc práce. Sami říkají, že by se báli zaparkovat auto spíše v Kročehlavech než ve Švermově.
Za první pololetí řešili policisté ve švermovském obvodě tři loupeže, jedno vloupání do bytu, zhruba padesát krádeží, čtrnáct ukradených a dvacet vykradených vozidel.

Rvačky mezi zákazníky

Ve stejném období roku řešili jejich kolegové z Kladna-města čtyři vyloupené byty, přes sedmdesát loupeží, čtyřicet ukradených a padesát vykradených aut. „Nemohu tvrdit, že je na tom v kriminalitě nejhůř Rozdělov, když to není pravda. Ani hlavní třída není nijak zvlášť nebezpečná. Jestli to lidé tvrdí, mají zřejmě nějakou zkušenost či vzpomínku z doby před dvěma lety, kdy například v Rozdělově a kolem nemocnice zloději hodně vykrádali auta,“ řekl velitel obvodu Martin Arnstein s tím, že pachatelé už jsou ve vězení. „Jestli se něco podobného děje třeba v Rozdělově, mají to většinou na svědomí pachatelé z Libušína a okolí. V současné době často vyjíždíme do heren v centru kvůli zpronevěrám tržeb nebo kvůli rvačkám mezi zákazníky,“ dodal Arnstein.

Důvody kriminality

Proč je Kladno a jeho okolí spojováno s vysokou kriminalitou, odůvodnila policejní mluvčí Nováková například nezaměstnaností. „Důvody kriminality na Kladensku jsou stále stejné. Patří mezi ně nízká vzdělanost, nezaměstnanost, parazitní způsob života některých lidí, migrace a vysoký počet neúplných rodin,“ vysvětlila Michaela Nováková. Svoji roli hraje i blízkost Prahy, kde mnoho Kladenských pracuje, takže ráno odjedou do zaměstnání a vracejí se až večer.