Kritický rok golfu v Čeladné

golf - ilustrační foto

golf - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokud prestižní golfový turnaj Czech Open v Čeladné nezíská na příští rok sponzory, nebude se zřejmě konat už nikdy. Co víc, jeho zrušení by patrně znamenalo, že turnaj s licencí European PGA by se už do Česka patrně v budoucnu nikdy nepodařilo dostat. Tvrdí to alespoň hlavní pořadatelé z Čeladné Stanislav Pros a Aleš Buksa.

„Letos nám dali v podstatě odklad, další roky už by PGA nezkousla, prostě by nám odebrali licenci,“ říká Stanislav Pros. Letošní ročník se totiž právě díky financím musel zrušit. Pros je zároveň majitelem golfového klubu a dvou osmnáctijamkových hřišť v Čeladné, na němž se Czech Open odehrávalo. Hřiště vybudoval už na začátku minulé dekády za pomoci odborných rad světově uznávaného golfisty Miguela Jimeneze. Dle Prosových slov jde o jediné hřiště v Česku, které podmínky PGA pro začlenění do European Tour splňuje. I když už se zde odehrály tři ročníky turnaje, nikdy nebyl doopravdy finančně samostatný.

„Dali jsme do toho každý přibližně 70 až 80 milionů korun. Řekli jsme si, že takhle už to dál nejde,“ říká Prosův partner Buksa. Oba nyní společně shánějí dostatečně silného sponzora, který by zajistil pořádání turnaje i v dalších letech. „Nyní máme tři želízka v ohni, ale bohužel v tuto chvíli nemůžu být konkrétní,“ říká Buksa.

V minulosti se pořádatelé pokoušeli do role titulárního sponzora oslovit například Budějovický budvar či mladoboleslavskou Škodu, zatím ale bez úspěchu. Stejně tak stát odmítl golfový svátek podpořit. Rozpočet posledního ročníku v roce 2011 přitom činil 90 milionů korun. Velkou část z toho činí prize money (hráčská prémie). Na evropské poměry se v Čeladné hrálo o poměrně vysokou částku, totiž o 1,5 milionu eur, v předchozích ročnících dokonce o 2 miliony.