Krywult dostal trest za vitamíny z obchodu

Dva roky bez vzpírání. Takový je verdikt svazu pro Patrika Krywulta. Ten tvrdí, že je nevinný.

Nadějný český reprezentant ve vzpírání Patrik Krywult dostal před několika dny dvouletý zákaz startů na všech soutěžích za pozitivní dopingový nález. V exkluzivním rozhovoru pro Sedmičku ale závodník Baníku Havířov tvrdí, že je nevinný.

Co říkáte na verdikt?
Nechci se v tom pitvat, ale látku, kterou mi našli v moči, jsem měl z výživy, kterou mi otec koupil v obchodě. Nevěděl jsem, že to obsahuje nějaké zakázané látky.

Nemáte obavy, jak se na vás budou dívat po návratu ke vzpírání?
Ne. Já mám dobré vztahy mezi vzpěrači. Toho se nebojím.

Vzorek vám odebrali po loňském mistrovství České republiky, kde jste zvítězil. Vezmou vám titul?
Myslím, že ne. Soutěžní činnost mi zastavili po soutěži. Titul by mi měl zůstat.

Neuškodí vám dvouletá přestávka? Měl jsem stejně v plánu věnovat se vysoké škole, kam se chystám. A cíl, který mám před sebou, je olympiáda v Londýně 2012, takže mi to akorát vyjde.

Jak se díváte na výšku trestu? Je podle vás přiměřený?
Je zbytečně velký. Už z toho důvodu, že mi prakticky nikdo neřekl, o jakou látku jde. A další věcí je to, že výživa, kterou jsem bral, lze zakoupit v obchodě.

Zjišťoval jste později, co jste vlastně užíval?
Hledal jsem, ale moc jsem toho nenašel. Akorát jsem zaznamenal, že stejný případ se stal i v Americe, kde fotbalisté užívali stejný přípravek, ale dostali trest jen dva měsíce, a navíc přišli o část platu. Já jsem dostal flastr dva roky.

Jak moc jste z toho trestu smutný?
Odvolal jsem se proti rozhodnutí disciplinární komise a Výkonné rady Českého svazu vzpírání k Českému olympijskému výboru, ale ten trest potvrdil. Mrzí mě, že se za mě nikdo nepostavil.

Za poslední tři roky jste už šestý vzpěrač, který má zakázanou činnost. Je to náhoda?
V mém případě to byla neznalost, ta bohužel neomlouvá. Ale nejsem naivní a vím, že v našem sportu se doping objevuje, ale ve kterém vrcholovém sportu není?