Krýzl: Už můj návrat byl skoro zázrak

Loni v červnu si zlomil obratel. Teď už je sjezdař Kryštof Krýzl, jeden z Pražanů v české výpravě do Vancouveru, zpátky ve formě a chce to ukázat na olympiádě.

Sjezdový lyžař Kryštof Krýzl vyhrál boj s časem. Nejprve loni na jaře na světovém šampionátu skončil ve slalomu senzačně osmý, pak si ale na začátku léta zlomil obratel. V listopadu se vrátil k závodění a za několik týdnů se dostal do formy. Teď ho čeká vysněná olympiáda. Ve Vancouveru začne v pátek.

Jak hodnotíte dosavadní průběh sezony?

Kdybych vše porovnával s minulou sezonou, musel bych přiznat, že to není úplně ono, pochopitelně. Ale už jen vrátit se bylo samo o sobě náročné. Že jsem začal závodit tak brzy, je skoro zázrak. Často jsem však cítil, že mi chybí trénink.

Už jste naprosto fit?

Z pohledu běžného života jsem úplně zdravý. Po velké zátěži však záda cítím. To však je asi normální. Přesto je už teď jasné, že po sezoně musím na operaci.

Pomohli vám hodně kolegové z českého týmu?

Určitě. I to, že se s nimi můžu při tréninku porovnávat, je strašně znát. Na podzim bylo fajn, že jsem je výkonnostně dotahoval. Máme také hodně podobné lyže, což nám pomáhá třeba při tréninku obřího slalomu, půjčujeme si je.

Jaké jste si dal cíle do olympijských závodů?

Věřím, že jsem schopný udělat solidní výsledek. Neříkám, že mám vyloženě medailové ambice, byť v lyžování a ve sportu obecně je možné všechno. Byl bych rád konkurenceschopný. Přepočteno na čísla: chci být nejhůře do patnáctého místa.

Vaši známí o vás tvrdí, že vždy máte spoustu talismanů. Je to pravda?

Pár jich mám, něco třeba od babičky, ale určitě toho nejsou kila. Spíš drobnosti.