Kšeft pro mistrovství mě položil

Nábytek jihočeské firmy Dušana Smrže sloužil sportovcům na šampionátu v Liberci. Majitel firmy ale kvůli zakázce zkrachoval.

Police, skříně, peřiňáky a kuhyňské linky pro koleje v Liberci? A budou tam bydlet sportovci při lyžařském mistrovství světa? Beru. Vydělám si a ještě budu slavný. Tak uvažoval majitel jihočeské nábytkářské fimy z Malšic Dušan Smrž. Před třemi lety dostal nabídku pracovat pro libereckou firmu Syner, dvorního dodavatele pro modernizaci harcovských kolejí Technické univerzity v Liberci.
„Výběrové řízení vyhrála liberecká firma Hané Interier a ta za námi přišla, abychom nábytek vyrobili,“ vzpomíná Smrž. Podle něj šlo o zakázku za zhruba šestatřicet milionů korun ve dvou etapách. Na konci té první nastaly problémy.
„Stavební dělníci se zpožďovali a my nemohli montovat. Abychom stihli termín, přibrala Hané další lidi a naúčtovala nám penále dva miliony. A ke všemu nám nezaplatila tři a půl milionu korun. Nakonec od zakázky odstoupila,“ vypočítává Smrž.
Jihočeské firmě chyběly peníze na nákup dalšího materiálu. „Chtěli jsme se dohodnout přímo se Synerem, ale všechny platby šly přes Hané. Zakázku měla od ní převzít a dokončit jablonecká firma Lama, ale stejně jsme ji dělali my,“ vzpomíná Smrž. To už ale sklouzl do dluhů a věřitelé na něj poslali exekutory.
„Termín jsme stihli, studenti se nastěhovali, ale nikoho to nezajímá, protože papíry jsme předali později,“ poznamenal Smrž. Firmu, která měla ještě před dvěma lety třicet lidí, musel prodat a sám se stal jejím zaměstnancem. Ze soudů ještě nevybředl. „Nedávno jsem to počítal, mám škodu dvacet milionů korun,“ říká šestatřicetiletý Smrž.
Majitelka firmy Hané Margarethe Palme se k případu vyjadřovat nechce. „Je to záležitost nás a pana Smrže. Je u obchodního soudu a teprve v začátcích,“ míní Palme. Nechce mluvit ani o opravě vysokoškolských kolejí. „Tu vyšetřuje kriminální policie a my tam figurujeme jako svědci. Podrobnosti by neprospěly vyšetřování, ani pověsti naší firmy,“ dodala podnikatelka.
I Dušan Smrž byl mezi vyšetřovanými v souvislosti s výběrovými řízeními na rekonstukci kolejí. „Strávil jsem v součtu dva nebo tři dny na kriminálce. Souvislosti neznám, ale byla to součást něčeho většího,“ dodává Smrž.