Kuchař Ve mlýně ví, co dělá

Krčská restaurace Ve mlýně je ukázkou dokonale propracovaného interiéru a špičkové gastronomie.

Restaurace Ve mlýně se nachází v Jalodvorské ulici v Praze 4 – Krči. Pokud nově příchozí trefí tu správnou ulici, podnik nikdy nepřehlédnou.

Testovací tým týdeníku Sedmička v čele s expertem na gastronomii Jakubem Řičicou se do restaurace vypravil na doporučení čtenářů.

Název „Ve mlýně“ není pouhý kosmetický doplněk, který by měl za cíl nalákat naivní zákazníky. Bohatě zdobený dům zvenčí připomíná pohádkovou kulisu. To nejlepší je ale ukryté uvnitř.

Do detailu propracovaný interiér skutečně mlýnem je. Vrcholem pestré škály dobových rekvizit, jako jsou proutěné a slámové dekorace nebo dřevěné stříšky nad stolky, je mlýnské kolo. Ovšem nejedná se jen o atrapu. Pod kolem je vedený malý potůček (dokonce s rybami!), který podnik půlí. Přes něj jsou vedeny malé lávky do různých částí podniku. „Je až neuvěřitelné, jak takový potůček uvnitř restaurace dokáže rozproudit atmosféru podniku. Je z toho cítit, že se tu pořád něco děje,“ chválil Jakub Řičica dobrý nápad.

Řičica si restauraci pamatuje ještě jako klasickou putyku na periferii. „Rekonstrukce musela být neskutečně drahá a je to vidět na každém centimetru. Je to vychytané do posledního detailu, a i když nejsem fanoušek podobných hříček, tohle se mi líbí. Příjemný podnik,“ dodal Řičica k interiéru a začal se věnovat jídelnímu lístku.

Zjevně nemalá investice se promítla do cen jídel, které rozhodně nepatří k nejlevnějším. Testovací tým překvapily především ceny minutkových jídel, které začínaly na hranici 290 korun. Bez přílohy.
K předkrmu si Řičica objednal pečené buřty na černém pivě, které tam podávají přímo v pekáčku. Prezentace předčila očekávání testovacího týmu.

„Hned na prvním chodu jsou patrné dvě věci. Kuchař moc dobře ví, co dělá, a má k tomu ty nejlepší možné suroviny. Pivní omáčka podle mě nemá chybu. Zkazit dojem by mohl nekvalitní buřt. To však není tento případ. Podle mě velice povedený začátek,“ pochvaloval předkrm Řičica.

Dokonale sehraná obsluha a povedený předkrm Řičicu skvěle naladily do objednávání hlavního chodu. „Jídelní lístek je sice poměrně obsáhlý, ale na druhou stranu nebývale různorodý. Je z čeho vybírat, ale pro hosta, který nemá problém s čímkoli, to může být prekérní,“ řekl k tamní nabídce Řičica a nechal si přinést staročeskou specialitu – vykostěný králičí hřbet pečený v čerstvých bylinkách. Ten je podávaný s česnekovým špenátem a opečenými bramborovými knedlíky. Právě knedlíky Řičicu zaujaly nejvíce.

„Nejenže vypadaly dobře, ale překvapila mě i dobrá chuť. Maso nemá chybu. Králičí maso je mimořádně delikátní, ale musí se umět připravit. Tohle je dobře okořeněné a hlavně nevysušené. Zdejší kuchař se rozhodně neminul povoláním,“ pochvaloval si Řičica.

Menší minus by ale dal za studený talíř, díky kterému rychle vystydla omáčka.
Dosavadní spokojenost s oběma pokrmy nepokazil ani dezert. Testovací tým si na závěr objednal domácí palačinky plněné sladkým tvarohem. Ty byly opravdu domácí a čerstvě připravené. Jenom porce to byla možná až moc štědrá.

„Dovolím si tvrdit, že ty palačinky jsou naprosto čerstvé. Žádné předpřipravené v ledničce a těsně před expedicí ohřáté v mikrovlnce. Tak to má fungovat,“ uzavřel Řičica ve vší spokojenosti hodnocení.

Velmi dobře na testovací tým zapůsobila také obsluha. Celý podnik obstarávaly dvě mladé servírky. Přestože je restaurace rozdělená do třech místností a zahrádky, neměly sebemenší problém s tím, aby vždy byly ve správný čas na správném místě.

Jakub Řičica provozuje hotel na Smíchově a dohlíží na kvalitu jídla v pražské restauraci Demínka. Odbornost získal na l‘école hôtelière de Glion ve Švýcarsku a ve škole Le Cordon Bleu v Londýně.