Australská „verneovka“ by měla být zdejším největším filmovým podnikem

Ilustrace z originálního knižního vydání Dvaceti tisíc mil pod mořem

Ilustrace z originálního knižního vydání Dvaceti tisíc mil pod mořem Zdroj: Profimedia.cz

Australská vláda podpoří miliony dolarů natočení další verze filmu Dvacet tisíc mil pod mořem. V pořadí už čtvrtou verzi díla francouzského spisovatele Julesa Vernea natočí americký režisér David Fincher v produkci studií Walta Disneyho. Podle australské premiérky Julie Gillardové půjde o největší filmařský podnik realizovaný dosud v Austrálii.

Vláda na film vyčlenila 21,6 milionu australských dolarů (451 milionů korun). Chce tak pomoci domácí filmové branži, která vzhledem k silné pozici australského dolaru v poslední době těžko láká hollywoodské producenty.

Podobně Canberra finančně pomohla tvůrcům filmu The Wolverine, který se nedávno dotočil v Sydney a v němž hlavní roli dostal Australan Hugh Jackman. Úřad Gillardové tvrdí, že tvůrci tohoto filmu vytvořili skoro dva tisíce pracovních míst, najali si na tisíc místních firem a vznikly díky nim podmínky pro investice za 80 milionů australských dolarů.

Filmařský zájem o Austrálii před časem opadl

V 90. letech a začátkem nového tisíciletí bylo na kontinentě natočeno několik epizod Hvězdných válek, všechny filmové díly Matrixu a jeden z dílů Mission Impossible. Zájem o Austrálii coby vhodného prostředí pro točení pak opadl. Až po delší odmlce se filmaři vrátili, například Australan Baz Luhrmann loni v Austrálii natočil novou verzi Velkého Gatsbyho.

Výběr herců pro novou verzi Dvaceti tisíc mil pod mořem zatím není definitivní. Australské sdělovací prostředky sice tvrdí, že oscarový režisér Fincher chce do role Neda Landa obsadit Brada Pitta, ale produkce to popřela.

Jednu z předchozích verzí Dvaceti tisíc mil pod mořem natočil Američan Richard Fleischer v roce 1954. Snímek tehdy vznikl v karibské oblasti a hlavní role v něm ztvárnili Kirk Douglas a James Mason.