Bez Letní Letné si konec léta již nelze představit

Ke hvězdám přehlídky Letní Letná bude patřit francouzský soubor Compagnie XY

Ke hvězdám přehlídky Letní Letná bude patřit francouzský soubor Compagnie XY Zdroj: Christophe Raynaud de Lage

Již tradiční pražský festival nového cirkusu Letní Letná odstartuje svou patnáctidenní nabídku tuto neděli. Na obvyklém místě mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou vznikne stanové městečko, kde se odehraje na sto představení a jednorázových akcí českých i zahraničních souborů a nespočet doplňkových akcí.

A především nebudou chybět evropské hvězdy nového cirkusu. Festival v neděli otevře francouzská skupina Malabar Poutí lunární lodě, jejíž podivná posádka během cesty objevuje zázračná území. Kamkoli padne její pohled, tam údajně vše ožívá. Parky se mění v rajské zátoky, náměstí v korálové útesy a zákoutí v ostrovy pokladů. Po palubě se potulují podivní chůdaři, akrobati, žongléři a pyrotechnici a v cíli čeká poutníky pěnový večírek. Kdo si vzpomene na pojízdnou kudlanku, kterou soubor přivezl před pěti lety, nenechá si jistě efektní podívanou ujít. Zvlášť když je volně přístupná.

Francie je centrem nového cirkusu. Zde v druhé polovině minulého století tento žánr vznikl, zde sídlí nejvíce profesionálních souborů využívajících klasických cirkusových disciplín k divadelním produkcím inscenovaným vesměs pod šapitó anebo hranými pod širým nebem. Na letošní osmý ročník pražského festivalu přijíždí vedle Malabaru ještě jeden francouzský soubor Compagnie XY, který u nás bude hostovat vůbec poprvé. Uvede sérii představení Le Grand C (Velké C), ve kterém sedmnáct mladých akrobatů vytváří podívanou plnou akrobacie na zemi i ve vzduchu. Chybět by neměla ani poezie, city a humor.

Největšími hvězdami ale letos nejsou Francouzi, nýbrž Skandinávci. Od pondělí až do posledního dne festivalu (4. září) bude ve vlastním obrovském šapitó uvádět svou nejnovější produkci Wear It Like a Crown (v českém překladu zhruba Nos to jako korunu) nejslavnější skandinávská skupina nového cirkusu Cirkus Cirkör. Šest špičkových herců a artistů na otáčejícím se jevišti zavede diváky do světa iluzí a fantazie, kde není nic nemožné – akrobacie, stínohra, mistrovské házení noži nebo žonglování vším možným včetně běžících motorových pil a pingpongových míčků. Dalším zahraničním souborem bude na festivalu duo švýcarských akrobatek na závěsném laně La Compagnie des pieds perchés.

Asi největší událostí české části festivalu by měla být premiéra mezinárodního tanečnědivadelního projektu Až do svítání performerky Aleny Dittrichové, který připravila na své stáži na Pyrenejském poloostrově. V představení, které je inspirované portugalskou krajinou, tradiční rodinnou hierarchií a současným portugalským životním stylem, vystoupí spolu s dvěma portugalskými performery.

Odehraje se toho dost a dost. Spousta Pražanů si dnes už konec prázdnin bez Letní Letné ani neumí představit, stala se skvělou kulturní akcí na poslední prázdninové dny.

Autor je redaktorem Divadelních novin