Britské město přijímá s rozpaky obří sochu těhotné ženy

Socha Verity od Damiena Hirsta

Socha Verity od Damiena Hirsta Zdroj: Profimedia.cz

Socha Verity od Damiena Hirsta
Socha Verity od Damiena Hirsta
Socha Verity od Damiena Hirsta
Socha Malá tanečnice od Edgara Degase
Lidé, kteří s instalací sochy nesouhlasí, navrhují svá vlastní řešení
8
Fotogalerie
Město Ilfracombe na severním pobřeží hrabství Devon vzrušuje v těchto dnech instalace jednoho z kontroverzních děl umělce Damiena Hirsta. Město formou zapůjčení získalo Verity – dvacetimetrovou sochu těhotné ženy třímající meč, která je podle jejího autora moderní alegorií pravdy a spravedlnosti. Socha těhotné, navíc s výrazným vyobrazením anatomické stavby, názorově rozdělila ilfracombskou veřejnost.

Rám sochy je vyroben z nerezové oceli a nese více než 40 částí samostatně odlitých z bronzu. Meč a horní rameno sochy jsou z jednoho kusu a vyztužují je polymerová vlákna. Instalace sochy na molu v Ilfracombe bude trvat několik dní. Těhotná pravda a spravedlnost také podstoupila zkoušky v aerodynamickém tunelu, aby se zjistilo, zda odolá silnému větru a příboji.

Anketa mezi místními obyvateli odkryla podle očekávání různé názory na dílo Damiena Hirsta, který je považován za současného „nejdražšího umělce“ světa. Hirst se podle svých slov při tvorbě Verity inspiroval sochou Malá tanečnice od Edgara Degase. Zatímco někteří lidé doufají, že socha Verity pozvedne turistický zájem o jejich město, jiní s instalací díla nesouhlasí a děsí se, že na těhotnou obryni s mečem budou muset koukat každý den. Někdo jem neutrálně připomíná, že scenérie kolem Ilfracombe je už zajímavá sama o sobě a názor na sochu si nechávají pro sebe.

Někteří svůj nesouhlas s umístěním Hirstovy sochy pojímají kreativně a s humorem a vytvářejí fotomoantáže s vlastními návrhy uměleckého povznesení Ilfracombe.