Debut S. J. Watsona křísí skomírající žánr thrilleru

Nová hvězda. Prvotinu Angličana S. J. Watsona mnozí literární kritici zařadili mezi deset nejlepších knih roku 2011

Nová hvězda. Prvotinu Angličana S. J. Watsona mnozí literární kritici zařadili mezi deset nejlepších knih roku 2011 Zdroj: profimedia.cz

Rok 2011 přinesl hned několik působivých literárních debutů. Stačí připomenout knihu Pigeon English Stephena Kellmana, která čtenáře zavádí do dnešního Londýna a do mysli jednoho jedenáctiletého Ghance, či akční thriller A. D. Millera Sněženky odehrávající se v Moskvě. Obě knihy se zaslouženě dostaly do nejužšího finále prestižní Man Booker Prize.

Zapadnout by však neměla ani prvotina Angličana S. J. Watsona Dřív než půjdu spát, která patří k vrcholům žánru temného thrilleru. Navíc otevírá nové možnosti dalšího rozvoje žánru, jenž v posledních letech vykazoval vyčerpanost. Watson vypráví komorní příběh Christine Lucasové, jež v důsledku dávné nehody nemá krátkodobou ani dlouhodobou paměť. Každé ráno se probouzí zmatena – kým je, kdo vedle ní spí, kolik jí je let, jak se sem dostala?

A miliony dalších otázek v její mysli vyvstávají každou minutu po probuzení. Každé ráno se znovu dozvídá, že je jí necelých padesát let, že je provdaná za muže jménem Ben, že jsou šťastní, milují se. Když Ben odchází do práce a zanechává ji samotnou, náhle se objeví doktor Nash s něčím, co označuje za Christinin deník. A první, co na něm Christine upoutá, je drobná poznámka na titulce – Nevěř Benovi. Čtením deníku se Christine postupně dozvídá, že její život není zdaleka tak usedlý a jednoznačný, jak se jí jej Ben snaží vykreslit. A že možná lže v mnohem zásadnějších skutečnostech.

Watsonův debut výrazně připomíná slavný snímek Christophera Nolana Memento, jehož hlavní hrdina také postrádá krátkodobou paměť a dávné vzpomínky již také vymizely. Přesto jde Watson v mnoha ohledech mnohem dále. Jeho hlavním principem je literární koncept „nespolehlivého vypravěče“, v Dřív než půjdu spát je však nespolehlivé až do samého závěru úplně vše. Kdo lže Christine víc či nejfatálněji? Je to Ben, jehož lži se zdají být ochraným mechanismem před Christininým zhroucením, nebo Nash, který o ní ví spoustu věcí jen z doslechu či lékařských zpráv? A nemůže nakonec Christine klamat i její vlastní mozek, který sice občas vykouzlí vzpomínku, ale ta stejně tak může být i takzvanou konfabulací, tedy snahou mozku zacelit černá místa v paměti?

Čtení takto koncipovaného díla je dokonale strhující a dnešní módní vlnu skandinávských krimithrillerů posílá do koutka jako nepovedené pokusy o napínavou četbu. Watson vyprávění nijak nekošatí, nesnaží se o zbytečné vedlejší linky, jen přímočaře prozkoumává paměť ženy, jíž se v minulosti stalo něco natolik příšerného, že to zapříčinilo smazání veškerých vzpomínek. A napětí čtenáře neopustí až do posledních stránek. Žánrová četba na nejvyšší možné úrovni. Bravo.

S. J. Watson: Dřív než půjdu spát

Nakladatelství: Knižní klub, 2011
Překlad: Šárka Kadlecová
Hodnocení: 90 %