Dokonale britský Sluha dvou pánů

Populární anglický komik James Corden (vpravo) je hlavní hvězdou energické modernizace Sluhy dvou pánů

Populární anglický komik James Corden (vpravo) je hlavní hvězdou energické modernizace Sluhy dvou pánů Zdroj: aerofilms

Svou populární comedii dell’arte Sluha dvou pánů napsal Carlo Goldoni v roce 1745. Ve světě se od té doby hrát nepřestala, české Národní divadlo ji má na programu od roku 1994. Co ze zamotané hry udělali v londýnském Národním, se ale jen tak nevidí. Dramatik Richard Bean a režisér Nicholas Hytner italskou frašku proměnili v britskou lidovou zábavu.

Toho nejlepšího druhu, jak dokazuje i šňůra skvělých kritik a vyprodaných představení, která z výběru titulu One Man, Two Guvnors do projektu NT Live, přímých přenosů do světových kin (u nás dnes pražský Světozor) dělá o to vzácnější událost.

Všechna nedorozumění, záměny identit a slavná scéna dvojí večeře se teď odehrávají v roce 1963 a v Brightonu, pobřežním letovisku známém i jako doupě zahálky a kriminality. Jak příhodné místo pro příběh dvou milenců, z nichž jeden je vrah a druhá se vydává za oběť. Tihle dva si odděleně najmou tlouštíka, který by udělal všechno, co je v jeho omezených intelektuálních a neomezených improvizačních silách, aby se najedl.

Britská aktualizace do sebe kromě originálu nasála ještě domácí tradice restauračního divadla, viktoriánských music halls a varieté i fyzického humoru Benny Hilla nebo legendární skeče Večeře pro jednoho. Vyšlo z toho ďábelsky zábavné představení, kde přestávky vyplňují hudební výstupy, hlavní hrdina metá hlášky i hvězdu a největší gangster pronáší obscénnosti s odzbrojující samozřejmostí. Velká cynická satira.

V perfektně nacvičené show nechybí ani oblíbené výstupy zdající se jako improvizace a kontakt s divákem. Ten obstarává hlavně hlavní hvězda James Corden (doma slavný z jiného hitu Národního divadla History Boys a ze sitcomu Gavin a Stacey), jenž se na publikum obrací s žádostí o jídlo, o výpomoc i s komentáři o ději.

Fakt, že režisér Nicholas Hytner musel jednou své herce žádat, aby trochu zklidnili své nadšení a hru si „tolik neužívali“, svědčí o neutuchající energii představení. Na srpnovém představení, které jsem viděla, třeba Corden s jedním ze svých skvělých kolegů (Oliverem Chrisem) pobaveně reagoval na kulisu, která zapomněla vyjet, a o tom, jestli má sníst sendvič jednoho z diváků, přemítal, dokud nedošla trpělivost ostatním hercům. Co se stane dneska, se přijďte podívat do Světozoru od 19.45 hodin. Hra je uváděná s titulky.

One Man, Two Guvnors

Národní divadlo Londýn
Režie: Nicholas Hytner
Hrají: James Corden, Oliver Chris, Jemima Rooperová
Přímý přenos z Národního divadla v Londýně dnes v kině Světozor
Hodnocení: 100 %

Autorka je spolupracovnicí redakce