Farrelyovi si Týdnem bez závazků reputaci nezlepší

Týden bez závazků

Týden bez závazků Zdroj: Repro E15

Režisérsko-bratrská dvojice Petera a Bobbyho Farrellyových před lety dokázala, že i hrubozrnná komedie postavená na „záchodovém humoru“ může být výtečná. Na dvojici legendárních filmů Blbý a blbější a Něco na té Mary je se ale marně snaží navázat již více než deset let. Nejnovějším pokusem je komedie Týden bez závazků, která u nás vychází na DVD a Blu-rayích. Snímek nabídne tematický posun směrem k dospělejším hrdinům, ale jinak je variací známé písničky, která se již obehrála.

Právě posun směrem k problematice manželské rutiny je klíčová změna oproti nejslavnějším dílům bratří Farrellyových. Sledují dvě manželské dvojice, které si celkem sympaticky vystřihli Owen Wilson a Jenna Fischerová a Jason Sudeikis s Christinou Applegateovou. Dostali se již do fáze, kdy je rutina ubíjí, více se hádají, než by se milovali, na přetřes se dostávají stereotypní rozdíly mezi muži (nevěrní rozsévači semene, macha, milovníci pornografie) a ženami (romantičkami, zcela věrnými, starajícími se o rodinný krb).

Zachránit upadající manželství má manželský opušťák, díky němuž se muži na týden stávají svobodnými a mohou řádit dle libosti. Tím začíná kolotoč více i méně vtipných pokusů o balení mladých krásek, aniž by si muži uvědomili, že jejich ženy jsou ve stejné situaci.

A kdo zná filmografii bratří Farrellyových, je si hned vědom, že humor bude oscilovat od solidní situační a konverzační komiky, kdy tvůrci skvěle těží z talentu představitelů hlavních mužských rolí, až po vskutku vulgární motivy, jež pobaví spíše teenagery než milovníky dobrého humoru. Leč v nastaveném konceptu to celé celkem solidně funguje. Hůře ale šlape příběh, který je přes veškeré nechutnosti a gagy zcela laciný.

Žánr komedie se za uplynulé desetiletí značně proměnil a nutno přiznat, že právě Něco na té Mary je předchází dnes tak oslavované komedie Judda Apatowa a do jisté míry jim otevřel dveře k širším masám. Bratři Farrellyové se však změněné situaci stále nedokázali přizpůsobit.

Týden bez závazků

(komedie, USA, 105 minut)Režie: Peter a Bobby Farrellyovi
Hrají: Owen Wilson, Jason Sudeikis, Jenna Fischerová, Christina Applegateová
Na Blu-ray od srpna 2011
Hodnocení: 50 %