Fenomén Hunger Games vydělává stamiliony hned po premiéře

Hunger Games

Hunger Games Zdroj: hce

Třetí nejlepší start v dějinách amerického filmového průmyslu se díky tržbám 155 milionů dolarů během premiérového víkendu podařil snímku Hunger Games vycházejícímu ze stejnojmenné knižní předlohy Suzanne Collinsové. Před Hunger Games nadále zůstává premiéra posledního dílu Harryho Pottera s víkendovými tržbami přesahujícími částku 169 milionů dolarů a batmanovský Temný rytíř (158,4 milionu dolarů).

Oba tyto snímky však byly pokračováním silných franšíz, Hunger Games tak ustavily rekord pro filmy, jež pokračováním nejsou, uvedl server boxofficemojo.com. Režisér snímku Gary Ross pro magazín Variety řekl, že „si představoval, že filmu se bude dařit velmi, velmi dobře. Ale rozhodně ne tak moc.“ Premiéra Hunger Games proběhla naráz v 67 zemích, mimo USA se mu však tolik nedařilo.

Ačkoli téměř všude dosáhl první příčky žebříčků návštěvnosti, celkové neamerické tržby se dle boxofficemojo.com vyšplhaly na 60 milionů dolarů. V globálním historickém žebříčku se tak Hunger Games neprosadily tak vysoko jako na domovském trhu. S tržbami přesahujícími částku 214 milionů dolarů se umístily až na 21. místě (první je od loňského roku poslední díl Harryho Pottera s částkou 483,2 milionu dolarů).

Nejúspěšnější premiérové víkendy amerických kin*Nejúspěšnější premiérové víkendy amerických kin* | boxofficemojo.com

Společnost Lionsgate patřící mezi středně velké filmové produkce se však díky úspěchu snímku v USA dostala mezi studia s nejvyššími tržbami dosavadního roku 2012. Již v minulém týdnu se jejich akcie upsané na New York Stock Exchange díky čekání na Hunger Games vyšplhaly na historické maximum více než 16 dolarů za akcii. Lionsgate podobný hit potřebuje, protože do roku 2016 musí umořit půlmiliardový dluh. I kvůli tomu se na počátku letošního roku společnost spojila s dalším středně velkým studiem Summit Entertainment. Cena této transakce byla odhadnuta na 412,5 milionu dolarů.

Pomoci může prodej nahrávek s oficiálním soundtrackem, který se ihned po vydání šplhá na první příčku hitparády Billboard 200.