Filmová recenze: Oscarová naděje ve stínu #MeToo

Celovečerní režijní debut Britky Emerald Fennellové Nadějná mladá žena získal pět oscarových nominací.

Celovečerní režijní debut Britky Emerald Fennellové Nadějná mladá žena získal pět oscarových nominací. Zdroj: Focus Features

Celovečerní režijní debut Britky Emerald Fennellové Nadějná mladá žena získal pět oscarových nominací.
Celovečerní režijní debut Britky Emerald Fennellové Nadějná mladá žena získal pět oscarových nominací.
3
Fotogalerie

Osm snímků se letos dočkalo nominace na Oscara za nejlepší film. Dva z nich jsou debuty a jen tři z nich režíroval bílý Američan. Aktuální ročník nejsledovanějších filmových cen světa výrazně dbá na různorodost, čímž otevřel dveře ke slávě například i filmu Nadějná mladá žena, černé (ne) romantické (tragi)komedii pro éru #MeToo.

Celovečerní režijní debut Britky Emerald Fennellové získal pět oscarových nominací, tři pro samu Fennellovou za režii, scénář a produkci, další za střih a výkon herečky Carey Mulliganové. Jeho autorka se tak sama prokázala jako velmi nadějná mladá filmařka a zajistila si, že veřejnosti nebude známá jen jako představitelka Camilly v populárním seriálu Netflixu Koruna.

Ženský pohled je pro tuto velmi současnou variaci na žánr romantické komedie zásadní. Hlavní hrdinka Cassandra má na první pohled nudný život – ve třiceti ještě bydlí u rodičů a pracuje v kavárně. Po nocích ovšem vyráží do barů s jasnou misí. Dát pomocí předstírání opilosti za vyučenou mužům ochotným využít situace k nedobrovolnému sexu.

Proč to Cassandra dělá a koho tím mstí, bude postupně jasné. Film obsahuje také prvky thrilleru o pomstě a psychologického dramatu o traumatu, které funguje především díky skvělé Mulliganové. Cassie i přes své poměrně komplikované plány odvety není dokonalá Wonder Woman bojující za ženský rod, ale osamělá ztracená holka, jíž dopady každodenní misogynie zničily život. Naději na trochu štěstí jí přinese až setkání s bývalým spolužákem z medicíny.

Fennellová tu ovšem mužskému pokolení nedává moc šanci, čímž sice její provokativní film získává na dramatičnosti, ale ztrácí na síle. I když má autorka zkušenosti z dalšího seriálového hitu Na mušce, její první samostatný velký projekt (natočený v produkci Margot Robbieové i českého rodáka Milana Popelky) si jde za svým cílem dost přímočaře.

Hra s žánrem a jeho stereotypy, dobře napsané dialogy a spojení skutečné bolesti a hněvu se stylizovanou, zábavnou formou nicméně přinášejí naději, že další mainstreamové filmy se naučí mluvit o současných problémech ještě lépe.

Nadějná mladá žena

(tragikomedie, USA, 113 minut)

Režie a scénář: Emerald Fennellová

Hrají: Carey Mulliganová, Bo Burnham, Alison Brieová, Alfred Molina

Hodnocení: 70 %

Trailer k filmu:

 

Autorka je spolupracovnicí redakce.