Filozoficko-logický komiks překvapí

Logikomiks

Logikomiks

Postava filozofa, matematika, logika a v neposlední řadě držitele Nobelovy ceny za literaturu Bertranda Russella dodnes budí rozporuplné reakce. Jedni jej zavrhují za až příliš naivní politické názory, pro jiné je především geniálním logikem, který nezvratně změnil tuto disciplínu a navíc mnoho později slavných myslitelů jako Ludwiga Wittgensteina či Kurta Gödela.

Nesourodá autorská čtveřice Doxiadis, Papadimitriou, Papadatos a Di Donna si pak právě Russellův osud a dílo vzala za základ netradiční komiksové odysey nazvané Logikomiks, která právě vychází v českém překladu.

Fascinující na celém díle je především netrivialita, která se projevuje v obsahu i jeho formě. Russellovy životní peripetie jsou vyprávěny v jejich plasticitě. Tvůrci akcentují jeho neustálý strach ze zešílení, které měl ve vínku kvůli rodové dispozici.

Zároveň během své cestě za poznáním dokonalé logické teorie kolem sebe viděl šílenství u většiny kolegů i konkurentů. Právě tenká hrana mezi genialitou a šílenstvím je jedno ze stěžejních témat komiksu. Zároveň díky účasti skutečných vědců Doxiadise a Papadimitrioua jsou i všechny matematické či logické problémy představeny komplexně, bez zbytečného zjednodušení.

Formálně je Logikomiks fascinující přehlídkou možností komiksového vyprávění. Nečekejte žádnou velkorysou práci s montáží ve stylu temných batmanovek. Přesto je forma díla košatá. Tvůrci celek splétají z mnoha časových i dějových rovin, využívají vyprávění ve vyprávění, často do lineárního toku zcela nečekaně vpadnou a z dnešní perspektivy komentují děj či problém. I tato různost a mnohost perspektiv ale vychází z Russellova díla, čímž se tvůrcům daří báječně formu a obsah propojovat v neoddělitelný celek.

Komiks, který nebere ohled na publikum

Logikomiks přesto nedokáže čelit jednomu zásadnímu problému. Jako by pro něj neexistovalo publikum. Čeští milovníci komiksu se primárně soustředí spíše na akční komiksy ze světů DC Comics a Marvelu, případně na alternativní díla Chrise Wareho či Arta Spiegelmana. Tento průnik filozofické, edukativní, historické a memoárové látky si nejspíš příliš fanoušků nenajde. A pokud ano, rád se budu mýlit.

***
A. Doxiadis, Ch. H. Papadimitriou, A. Papadatos, A. Di Donna: Logikomiks Nakladatelství: Dokořán, 2012 Překlad: Jaroslav Peregrin Hodnocení: 80 %