Green Lantern nabídne jen mihotavou záři zelené lucerny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: warner bros.

Poté, co si ho vybral vesmírný zelený prsten a obdařil ho unikátní mocí, umí dříve jen namyšlený testovací pilot zhmotňovat všechny své představy. Ale na marvelovskou partu Avengerů, která letošní léto potěšila komiksové fandy, Green Lantern ze stáje DC stejně nemá. Jeho představy jsou totiž dost tuctové, asi jako průměrného samolibého Američana, který vyrostl v osmdesátých letech. A k tomu vlastně pořádně neví, co si přát.

Neví to tedy ani jeho tvůrci, režisér Martin Campbell, specialista na akční žánr (nejlépe bondovka Casino Royale), a tým čtyř scenáristů, kteří se snad mezi sebou museli hádat, jestli budou psát lehkou parodii na Supermana a Hvězdné války, nebo sterilní šestákové dobrodružství o další záchraně světa prostřednictvím mužíka v přiléhavém oblečku. Hrdiny, který pochopí, že největší odvaha je přiznat si svůj strach a nejlepší rasa je ta lidská. Od každého směru je tu trochu a výsledek vypadá docela podivně.

Vedle nelogické roztříštěnosti účinek pozitivní energie vůle jednoho z vesmírných ochránců dobra oslabuje i celková nevýraznost jeho první filmové akce. Ta začíná u obsazení ústředního páru pohlednými, ale topornými Ryanem Reynoldsem a Blake Livelyovou a končí u dvou nedostatečných padouchů, co jedou na negativní žlutou energii strachu a žárlivosti. Jejich hrozivosti nepomůže ani snaha Petera Sarsgaarda, ani jeho pěkně odpudivý trikový kostým. Triků je vůbec všude kolem plno a ve 3D, v kterém se film objeví v kinech (aspoň bez českého dabingu!), vyniknou víc než cokoliv jiného.

Green Lantern

(komiksový, USA/UK 2011, 114 minut)
Režie: Martin Campbell
Hrají: Ryan Reynolds, Blake Livelyová, Peter Sarsgaard, Mark Strong
Premiéra: 18. srpna
Hodnocení: 40 %

Autorka je spolupracovnicí redakce