Hitman nabídne jeden z nejlepších závěrů v dějinách komiksu

Z komiksu Hitman

Z komiksu Hitman Zdroj: Repro E15

Poslední díl většiny dlouhých sérií staví na emocích z loučení s oblíbenými hrdiny, závěrečný Hitman má ovšem navíc i brilantní formu a co říct. Nájemný zabiják, co nevraždí nevinné, je totiž ukázkový kladný hrdina moderní doby a ví své o přátelství, lásce a životě.

Po Preacherovi se Hitmanem v českém vydání uzavírá druhá nejslavnější série Gartha Ennise, irského scenáristy, jenž v komiksu nejvíce prosadil styl takzvané zábavné brutality. Ta se proslavila vynalézavým (vizuálně i příběhově) využitím násilí a hrubozrnným humorem. Autoři jako Ennis, Ellis a Azzarello ale zároveň přes veškerou svou nedůvěru k zdiskreditovaným autoritám velmi citlivě a přesně rozlišují mezi dobrem a zlem. Tento přístup skvěle symbolizuje nájemný zabiják Tommy Monaghan neboli Hitman.

Batmanovská metropole Gotham nabízí mafii, gangy, zkorumpovanou CIA a superhrdiny, kteří jen využívají naše jednoduché představy o dobru a zlu, aby mohli kšeftovat s drogami. A právě takové Hitman loví. Pravda, dělá to pro peníze, ale také z pocitu, že slušní lidé by měli dostat šanci, přátelská pouta se ctí. Takovéto základní koncepty samozřejmě lze podat příliš prvoplánovitě a v některých dílech se tak i stalo. Ne ale v Zavíračce.

Hitman také neváhá vyrukovat s velmi temnými obrazy, postřehy a dialogy, které tnou do živého, i ukázat zranitelnost postav a náhody, které berou životy. Tommy není nepřemožitelný a někdy musí zasáhnout štěstí nebo okolnost, která je čtenáři nenápadně podsouvána desítky stran předtím a pak náhle skvěle vygraduje na několika políčcích (střet s mistrem všech zabijáků Markem Navaronem).

Vše korunuje jeden z nejsilnějších závěrů v dějinách velkých příběhů o hrdinech. Hitman stojí na přátelství mezi Tommym a jeho parťákem Nattem Baretem. V jejich podání je mýtus chlapského přátelství ukázán v krystalicky čisté formě a představuje pouto mezi dvěma lidmi tak přesně, že může být vzorem kterémukoliv z těch reálných. Tato univerzální platnost a síla fikce, jež odráží a zároveň zpětně ovlivňuje naše vlastní životy, je koneckonců jedním ze základních znaků velkého umění.

***
Garth Ennis, John McCrea: Hitman 8 – Zavíračka Nakladatelství: BB art, 2012 Překlad: Šimon Španihel Hodnocení: 100 %