Karlovarský festival poprvé s Havrlantem v zádech. Rozpočet se navzdory pandemii udrží

Hotel Thermal. Místo, kde se každý rok MFFKV pořádá.

Hotel Thermal. Místo, kde se každý rok MFFKV pořádá. Zdroj: Respekt Madam

Prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška a majitel skupiny Rockaway Capital Jakub Havrlant.
Zleva programový ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Karel Och, prezident festivalu Jiří Bartoška a výkonný ředitel Kryštof Mucha pózují fotografům 10. srpna 2021 v Praze po tiskové konferenci k 55. ročníku festivalu.
Prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška
4
Fotogalerie

Karlovarský filmový festival se po roce opět vrátí v plné síle. Tentokrát v netradičním srpnovém termínu a s novým strategickým investorem, skupinou Rockaway Capital Jakuba Havrlanta.

V pořadí již 55. ročník, jehož hlavními hosty budou držitelé Oscarů americký herec Johnny Depp a britský herec Michael Caine, bude hospodařit se stejným rozpočtem jako v předpandemickém období. „Rozpočet letošního ročníku MFF KV bude v rozsahu minulých ročníků, zatím počítáme kolem 150 milionů korun. Finální částka se bude odvíjet od skutečných nákladů, které s ohledem na omezení ohledně možnosti návštěv zahraničních hostů nemůžeme předem přesně specifikovat,“ sdělila mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Naplnit rozpočet jako každoročně pomohou i veřejné instituce. Ministerstvo kultury dá 30 milionů, Karlovarský kraj osm milionů korun a město Karlovy Vary minimálně čtyři miliony s tím, že pokud najde úspory, přispěje dalšími miliony později. Finanční účast jednotlivých partnerů festival nezveřejňuje, ale je jasné, že bude muset pokrýt zhruba dvě třetiny celkového rozpočtu.

„Podpora veřejných institucí je samozřejmě výrazná. Ale když to srovnáte s canneským nebo s berlínským festivalem, tak tam ta veřejná podpora dělá řádově nějakých 80 až 90 procent rozpočtu,“ řekl už dříve šéf festivalu Kryštof Mucha. 

I proto bylo po odchodu hlavního partnera, skupiny ČEZ, podle Muchy klíčové, aby festival našel nového strategického, a hlavně dlouhodobého investora. Tím se v březnu stala skupina Rockaway Capital, která ve firmě KVIFF Group provozující festival získala i blíže nespecifikovaný podíl.

„Poslední rok nám svojí nepředvídatelností ukázal, jak důležité je mít na své straně silné partnery, kteří nás podpoří i v době, kdy se kvůli koronaviru ruší filmové festivaly po celém světě,“ řekl k tomu na jaře prezident festivalu Jiří Bartoška, kterému spolu s manažery festivalu patří zbytek společnosti.

Struktura nákladů zůstává přibližně stejná. V letošním roce se pouze doplňuje o náklady na protiepidemická opatření. Nejvíc peněz podle Bartošky každoročně putuje na ubytování pro hosty, dále pronájmy prostor a technické vybavení sálů.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se letos o přízeň návštěvníků hlásí s celkem 32 premiérami. Nový termín konání je přesunut na 20. až 28. srpna, program ale zůstává téměř ve stejném rozsahu.