KNIŽNÍ RECENZE: Neznámý svět Johnnyho Cashe

Johnny Cash

Johnny Cash Zdroj: profimedia.cz

Po countryové hvězdě Johnnym Cashovi zůstalo devět desítek vydaných alb, ale také nevydané texty, které do knižní podoby zpracovali jeho syn John a editor Paul Muldoon.
Po countryové hvězdě Johnnym Cashovi (na snímku druhý zprava) zůstalo devět desítek vydaných alb, ale také nevydané texty, které do knižní podoby zpracovali jeho syn John a editor Paul Muldoon.
3
Fotogalerie

Hvězda rokenrolu a poté country Johnny Cash (1932–2003) za svůj život vydal na devět desítek alb. Přesto po něm zůstala i spousta nevydaných a nezhudebněných textů, které nyní zpracovali Cashův syn John a editor Paul Muldoon do přívětivé knihy Johnny Cash: Slova pro věčnost, kterou pro tuzemskou veřejnost přeložil Martin Světlík.

Kniha dokazuje – po vzoru Boba Dylana a mnoha dalších – že i texty k písním mohou být a jsou nejen spotřebním zbožím k tříminutovým písním pro rádia, ale také literaturou. Ostatně Dylan byl jako první – a nejspíše i na dlouhou dobu poslední – písničkář oceněn v roce 2016 Nobelovou cenou za literaturu.

V nově vydaných textech Johnnyho Cashe je možné najít mnohá poznávací znamení, která znají příznivci „muže v černém“ z jeho písní. Možná si jej mnoho lidí z posledních několika desítek let pamatuje jako vážného muže, který tušil, že přijde jeho konec. Alespoň tak občas zněly písně z jeho posledních alb v podobě šestialbové série coververzí hitů i méně známých písní z celého světa American Recording.

Ale i z jeho dosud knižně nevydané tvorby je stále v dobrém slova smyslu vidět vliv venkova, kovbojského prostředí, tradicionálů a tendence psát texty milostné i rozverné – nejen smutné.

Co je na celé knize přínosné, je její dvojjazyčnost, kdy na jedné straně je původní anglický text a na druhé překlad. Příloha v podobě fotokopií rukopisů některých textů je už jen třešničkou na dortu.

Johnny Cash: Slova pro věčnost

Vydalo: Argo
Hodnocení: 80 %