Knižní recenze: Obama v Zemi zaslíbené vzpomíná na Havla i Klause

Obálka nové knihy Baracka Obamy

Obálka nové knihy Baracka Obamy Zdroj: Shutterstock

Bývalý americký prezident Barack Obama vydal první část svých pamětí. Vzpomíná v nich mimo jiné na setkání s Václavem Havlem a Václavem Klausem.
Václav Klaus a Barack Obama během setkání v Praze roku 2009
Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová
Velká část knihy je věnována Obamově vztahu s manželkou Michelle a jejich dvěma dcerami.
5
Fotogalerie

Barack Obama se zapsal do dějin jako první afroamerický prezident Spojených států, které vedl v letech 2009 až 2017. V angličtině vyšla úvodní část jeho dlouho očekávané autobiografie Země zaslíbená (v originále A Promised Land), která se již na podzim stihla stát v USA bestsellerem. Do českých knihkupectví dorazí na konci letošního září. Obama v díle vykresluje svůj soukromý i profesní život od dospívání a úplných začátků v politice až po první dva roky strávené v Bílém domě.

Exprezident si ve svých pamětech nebere žádné servítky a často velmi expresivním jazykem vysvětluje, proč se rozhodl usilovat o funkci „nejmocnějšího muže planety“. Dramaticky líčí svůj osobní přerod z nejistého idealistického mladíka ve vůdce Spojených států. Vzpomíná na nelehký průběh prezidentské kampaně, kterou poznamenalo vypuknutí globální ekonomické krize.

V pozdější části knihy pak objasňuje svá politická rozhodnutí, popisuje zákulisní dění v americkém Kongresu a Oválné pracovně či setkání se světovými lídry od Dmitrije Medveděva až po Angelu Merkelovou. Nevynechává ani intimní detaily z vlastního rodinného života, například jaké mělo břímě prezidentského úřadu dopad na jeho manželství a dcery.

Českého čtenáře jistě zaujme pasáž, v níž Obama dává vzpomenout na svoji návštěvu Prahy v roce 2009, během které se setkal s Václavem Havlem a Václavem Klausem. Zatímco Havel na něj nesmírně zapůsobil a zmiňuje ho v knize dokonce několikrát jako svůj velký vzor, Klause naopak označuje za hrozbu pro budoucnost demokratických hodnot ve střední Evropě.

Hodnocení autobiografie bude velmi ovlivněné tím, jaký má kdo vztah k Obamovi a jeho politice. Autorovi však v každém případě nelze upřít silný vypravěčský talent. Text se navzdory své značné délce odvíjí ve velmi svižném tempu a dokáže upoutat i jedince, jenž se příliš neorientuje v mezinárodních vztazích, byť místy sklouzává k tradičnímu americkému vlasteneckému patosu. Dává rovněž nahlédnout do kanceláří a mysli lidí, kteří udávají směr světovému dění.

Obama se navíc nebojí sám sebe kritizovat. V řadě kapitol přiznává své chyby, ať už v roli prezidenta, manžela, nebo otce rodiny. Často zpochybňuje i vlastní kult osobnosti, o čemž svědčí třeba jeho skeptická reakce na obdržení Nobelovy ceny míru.

Snad jediným zjevným záporem je, že kniha končí „v polovině příběhu“ po atentátu na Usámu bin Ládina. Nedojde tak třeba na vysvětlení kauzy whistleblowera Edwarda Snowdena nebo předání moci Donaldu Trumpovi. Kdy bude vydán druhý díl Obamových pamětí, zatím není jasné.

Barack Obama: Země zaslíbená (A Promised Land)

Vydá: Argo (30. 9. 2021)

Hodnocení: 80 procent