Komiks Criminal vítězí díky realističnosti

komiks

komiks Zdroj: Repro E15

Scenáristický um komiksového umělce Eda Brubakera je takřka bezbřehý, což dokazuje v mnohých svých původních dílech. A Sean Phillips je ideálním grafickým partnerem pro Brubakerovy vize. Není asi lepší důkaz těchto rčení než jejich společná série Criminal, která v češtině vychází poprvé a v nádherné Deluxe edici.

Brubaker vyniká v disciplíně, která se v komiksech často netrénuje – realističnosti. Projevuje se to například i v loni započaté Brubakerově sérii Fatale (v češtině prozatím nevyšla), ale tam se realistický příběh stále výrazněji mění v archetypální střet dobra s ďáblem.

Naproti tomu Criminal je prost jakýchkoli nadpřirozených motivů. Jak název napovídá a podtitul Každý je zločinec potvrzuje, Criminal čtenáře zavádí do zločineckého podsvětí. Seznamuje jej s několika postavami, které se zde pohybují, snaží se mít alespoň nějakou morálku, ale dříve či později přece jen skončí za mřížemi.

Komiksová forma, roztříštěná a epizodická, Brubakerovi skvěle vyhovuje. Aktuální edice nabízí tři odlišné příběhy, které spojuje pouze bar Podzem(í), kde se všichni zločinci scházejí. Zde se malý zlodějíček Leo Patterson zaplete do jedné velké loupeže, kterou na něj asi někdo nastražil. Bývalý voják Tracy Lawless se v něm pokouší hledat vrahy svého bratra a kdysi dávno se v baru scházeli i jejich otcové.

Plnokrevné kriminálky

Všechny tři příběhy jsou plnokrevnými kriminálkami, v nichž čtenář sympatizuje s padouchy, kteří se ale snaží dopadnout ještě větší ryby. Policie je téměř vždy zaplacená, termíny jako spravedlnost či právo jsou zpochybněny. Ohromný paradox Criminalu tkví v tom, že ačkoli je jeho svět odpudivý a plný zla, čtenář se do něj velmi rád vrací a po přečtení této krásné knihy se nemůže dočkat vydání jejího pokračování (v USA vyšlo loni v říjnu, snad bude české vydání brzy následovat).

To je dáno především Brubakerovým umem vyprávět příběhy neotřele, a přitom za užití těch nejtradičnějších žánrových postupů. A Phillipsova malba je rozhodně něčím mnohem důležitějším než pouhou ilustrací scénáře. Obojí souzní, doplňuje se a dává vzniknout komiksu v jeho nejlepší formě.

***

Ed Brubaker & Sean Phillips: Criminal. Deluxe edice Nakladatelství: BB art, 2012 Překlad: Štěpán Kopřiva Hodnocení: 90 %