"Královna" filmového plátna Sophia Loren slaví 77. narozeniny

Sophia Loren slaví 77. narozeniny

Sophia Loren slaví 77. narozeniny

Živelné a temperamentní, ale i noblesní a tajemné jsou filmové hrdinky v podání italské herečky Sophie Lorenové, která 20. září slaví sedmasedmdesáté narozeniny. Ve stovce rolí, z nichž některé se řadí ke zlatému fondu světové kinematografie, dokázala vyjádřit stejně dobře postavy tragické i komické. Tato podle mnohých nejkrásnější Italka, která ještě před pěti lety pózovala pro erotický kalendář Pirelli, je držitelkou řady cen, včetně dvou Oscarů.

Sofia a její o čtyři roky mladší sestra Maria prožívaly dětství v ve velmi chudých poměrech rybářské vesnice. Sofia se po válce učila hrát na piano, její sestra zpívala a babička provozovala rodinnou kavárnu. Mladá dívka však v té době nevykazovala žádné znaky toho, že se z ní o pár let později stane filmová hvězda a „femme fatale“ pro mnoho mužů. Byla terčem posměch nejen kvůli svému nemanželskému původu, ale i kvůli vyhublé postavě.

Právě před tímto světem utíkala Sofia do biografu, kde dokázala prosedět celé hodiny. Pohledy na herce na plátně jí fascinovaly. Také toužila stát se herečkou, aby mohla projevovat emoce a realizovat se tvůrčím způsobem.

Zlom pro Sophii nastal v roce 1950, okouzlila filmového producenta Carla Pontiho

Asi v šestnácti letech začala vystupovat jako statistka v římských ateliérech, živila se i jako manekýnka a interpretka populárních fotorománů. Osudovým byl pro ni rok 1950, kdy se zúčastnila soutěže krásy Miss Italia, v níž sice nevyhrála, ale v porotě seděl filmový producent Carlo Ponti. „Když jsem Sophii uviděl poprvé, byl jsem fascinovaný víc tím, co vyzařovala, než tím, jak vypadala,“ vzpomněl Ponti, který se pár let nato stal jejím životním partnerem a s nímž má Lorenová dva syny - dirigenta Carla (42)a herce a režiséra Edoarda (38).

Dobový trailer k filmu Manželství po italsku (1964)

Dalším osudovým mužem Lorenové, ale údajně jen na plátně, byl herec Marcello Mastroianni, s nímž se před kamerou poprvé sešla v polovině 50. let a s nímž vytvořila nezapomenutelnou dvojici například v komediích Včera, dnes a zítra a Manželství po italsku nebo v dramatech Slunečnice či Zvláštní den. Již v 50. letech natočila Lorenová několik filmů i v Hollywoodu, mj. po boku Caryho Granta, Franka Sinatry, Anthonyho Quinna, Clarka Gablea či Gregoryho Pecka. V roce 1967 hrála i pod režijním vedením Charlese Chaplina ve snímku Hraběnka z Hongkongu. Je držitelkou dvou oscarů- za filmové ztvárnění románu Alberta Moravii Horalka (1962) a za celoživotní dílo (1991).

Výběr z filmografie Sophie Loren

1953 Aida (filmová verze opery)
1960 Horalka
1962 Boccaccio '70
1964 Manželství po italsku (s Marcellem Mastroiannim)
1970 Slunečnice (italsko-ruský film s Marcellem Mastroiannim)
1974 Verdikt (s Jeanem Gabinem)
1976 Přejezd Cassandra
1977 Zvláštní den (s Marcellem Mastroiannim)