Na Pražské jaro se v roce 2013 vrátí Malkovich i Ohlsson

Pražské jaro, ilustrační foto

Pražské jaro, ilustrační foto

Na Pražské jaro se příští rok vrátí herec John Malkovich s barokním orchestrem Vídeňské akademie, orchestr Akademie sv. Martina v polích a dirigující pianista Murray Perahia i pianisté Garrick Ohlsson a András Schiff. Informoval o tom řekl ředitel přehlídky Roman Bělor. 68. mezinárodní hudební festival se uskuteční od 12. května do 2. června 2013, tentokrát s akcentem na francouzskou hudbu.

Poprvé v historii přehlídky přednese Smetanovu Mou vlast francouzské těleso – Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu s kanadským dirigentem Peterem Oundjianem.

Po loňském úspěchu vystoupí herec Malkovich s Vídeňskou akademií tentokrát v mozartovské jevištní inscenaci nazvané Casanova Variations. Rovněž s mozartovským programem, v němž zahraje pianista Perahia, se představí proslulý londýnský orchestr Akademie sv. Martina v polích (Academy of St. Martin in the Fields).

„Francouzský orchestr bude mít kromě zahájení i vlastní program, který už nebude obsahovat Mou vlast, ale jiný, převážně francouzský program,“ řekl Bělor. Na závěrečném koncertu zahraje Česká filharmonie pod taktovkou ruského dirigenta Vasilije Sinajského. ČF má podle Bělora na programu festivalu v příštím roce ještě další koncert s dirigentem Tomášem Netopilem.

Na Pražské jaro v roce 2013 zavítá ale i Mnichovská filharmonie s dirigentskou legendou Lorinem Maazelem, sólistkou koncertu bude houslistka Janine Jansenová. Po delší době vystoupí také Tokijský metropolitní symfonický orchestr a Slovenská filharmonie převážně s francouzským programem.

„Zemi galského kohouta“ bude kromě rozhlasového tělesa reprezentovat soubor Ensemble intercontemporain, dirigenti Jean-Claude Casadesus a Emmanuel Villaume, houslový virtuos Augustin Dumay nebo klavírista Pierre-Laurent Aimard, který v písňovém recitálu doprovodí barytonistu Matthiase Goerneho. Z francouzské hudební literatury zazní kupříkladu skladby Césara Franka, Maurice Ravela a Françoise Poulenca, od jehož úmrtí uplyne v příštím roce 50 let.

Druhým rokem bude pokračovat také tříletý beethovenovský projekt norského pianisty Leifa Ove Andsnese s Mahlerovým komorním orchestrem, který v Rudolfinu již letos s velkým úspěchem pořídil první nahrávku Beethovených klavírních koncertů. Samostatné recitály bude mít v Praze velmi oblíbený americký pianista Ohlsson a maďarský pianista Schiff.

Dvousté výročí založení a působení Umělecké besedy a osobní jubileum připomene na festivalu dirigent Libor Pešek. Tradiční interpretační soutěž pro mladé hudebníky se tentokrát uskuteční v oborech lesní roh a varhany.