Nikdys nebyl: Halucinace se dvěma cenami z Cannes

Joaquin Phoenix ve filmu Nikdys nebyl

Joaquin Phoenix ve filmu Nikdys nebyl Zdroj: Profimedia.cz

Nikdys nebyl. Lynne Ramseyová, na jejíž pronikavě drásavé drama Musíme si promluvit o Kevinovi dodnes mnozí z nás vzpomínají jako na jeden z nejintenzivnějších filmových zážitků vůbec, přichází s další brutální introspekcí.
2
Fotogalerie

Drsná noční můra Nikdys nebyl sleduje traumatizovaného veterána, jenž se po svém snaží napravovat svět. Joaquin Phoenix předvádí, za co dostal hereckou cenu v Cannes.

Psychodrama zkřížené s revenge thrillerem Nikdys nebyl už někteří z kritiků překřtili na Taxikáře 21. století, jeho autorka Lynne Ramsayová má ovšem dost jiný styl než Martin Scorsese. Oba filmy spojuje hlavní postava vyšinutého osamělého a samozvaného mstitele, který chce zachraňovat dívčí nevinnost. Ramsayovou mnohem víc než příběh zajímá atmosféra, evokace zmučené mysli muže od dětství pronásledovaného násilím.

Hlavnímu hrdinovi Joeovi se tak zjevuje jeho dětské já a záblesky z dětství, poznamenaného násilnickým otcem, traumata v něm zasadila i služba v Afghánistánu a u FBI, současnou existencí prochází jako ve snu.

V eliptickém sledu fragmentů si divák sám musí skládat příběh o jeho nynější misi osvobodit nezletilou dceru senátora ze spárů obchodníků s bílým masem, který režisérka a autorka scénáře oceněného na festivalu v Cannes adaptovala z novely Američana Jonathana Amese. Pokud se radši obecenstvo nenechá pohltit tímto pozoruhodným experimentem jako noční můrou, v níž se stírají hranice mezi skutečností, halucinací a šílenstvím.

Druhá možnost je o dost uspokojivější než konvenční snaha porozumět tomuto dílu jako běžnému filmu. Už v titulech Musíme si promluvit o Kevinovi či Morvern Callarová skotská filmařka prokázala, že běžné filmy netočí. Ani příjemné. Tento je plný krve, Joe vychází do svého boje ozbrojen kladivem, jeho nepřátelé se mu mstí ještě účinnějšími zbraněmi. Zpracováno jinak, mohlo by jít až o banální akční béčko o pomstě se spoustou klišé.

Zabaleno do mlhy vnitřního světa hlavní postavy, kterou Joaquin Phoenix mění ve fascinující oběť pomateně bojující proti svému osudu, doprovázeno dunivými zvuky ze soundtracku Jonnyho Greenwooda z Radiohead a se střihem drsným jako šmirglpapír, jde o vnitřní obraz zmučené duše, která toho už zažila příliš. Někdy snad až moc stylizovaný a zahleděný do sebe, zato kořeněný absurditou a i díky charismatickému Phoenixovi a jeho fyzickému projevu nakonec účinně znepokojující.

Nikdys nebyl (drama, Británie/Francie/USA 2017, 95 min)
Režie a scénář: Lynne Ramsay
Hrají: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonovová, Alessandro Nivola
Hodnocení: 70 %