Vášeň a touhu chápou všichni, říká herec Armie Hammer

Armie Hammer

Armie Hammer Zdroj: profimedia.cz

Armie Hammer zaujal filmový svět rolemi dvojčat Winklevossových v dramatu Davida Finchera Social Network, spolupracoval s Clintem Eastwoodem nebo Tomem Fordem. Nejlepší roli mu ale dal až loni Ital Luca Guadagnino v romanci Dej mi své jméno. Za film, který po premiéře na Febiofestu dnes vstupuje do českých kin, získal 31letý americký herec nominace na řadu cen včetně Zlatého glóbu.

Znal jste před tímto filmem Timothéa Chalameta, který v něm hraje sedmnáctiletého Elia, do něhož se vaše postava amerického studenta zamiluje?

Ne, ale před natáčením jsme spolu strávili hodně času. Pobývali jsme v Itálii v krásném malém městě, kde se pak natáčelo, a nebylo tam moc lidí, kteří by uměli anglicky. Tak jsme s Timmym jezdili na kole, plavali, poslouchali hudbu, povídali si o všem, co dělají i naše postavy ve filmu. Tedy skoro o všem.

Připravovali jste se nějak speciálně na milostné scény?

Cvičili jsme hodně kliků a lehů sedů, abychom se zpotili a vypadalo to, že opravdu k něčemu došlo. To žertuju. Nic zvláštního neproběhlo. Větší strach jsem měl z toho, že kompletně nepochopím psychologii své postavy. Chtěl jsem Olivera zahrát dobře, autenticky a pravdivě. S režisérem Lucou Guadagninem jsem proto vedl hodně debat o povaze Olivera i o povaze jeho touhy a emocí. Jakmile jsem měl pocit, že jsem se zvládl napojit na Lucův pohled, že už vím, jak to myslí, cítil jsem se v bezpečí. Věřil jsem mu jako režisérovi. Bez toho bych tu roli asi nebyl schopný zahrát.

Liší se práce Itala Guadagnina od amerických režisérů, které jste zažil?

Natáčení je natáčení, štáby fungují podobně. Ale mezi Evropou a Amerikou cítím velký kulturní rozdíl. Zatímco my ani nemáme přestávky na svačinu, v Itálii se pořádaly obědy, které se občas protáhly a nikomu to nevadilo. Luca se rozhodl, že chce na place uvolněnou a zábavnou atmosféru, kterou si rádi užijete. Taková měla být i nálada celého filmu.

Luca Guadagnino při natáčení scény po prvním milování Olivera a Elia na místě seškrtal dialogy a místo toho vám ukázal tvář Debry Wingerové v závěrečné scéně filmu Pod ochranou nebe. Pomohlo to?

Ano, zvlášť pokud scénu už několikrát zkoušíte a nefunguje, protože každý máme trochu jinou představu. Nebral jsem to tak, že se mám zatvářit přesně jako ona. Chtěl, abych viděl, co dělá, co se děje v její hlavě, jak prožívá svůj zmatek, čím si prochází. Abych si to pak interpretoval podle sebe.

Naučil jste se při natáčení něco od Timothéa Chalameta?

Timmy je speciální herec, jak už vědí všichni, kdo Dej mi své jméno viděli. Dokázal do postavy Elia dát tolik vitality. Je tak skvělý, že se mi špatně vyjadřuje proč. Úžasně se na něj dívá. Někteří herci hrají okatě. Timmy dokáže být přítomný v okamžiku, přenést na plátno své mládí, život. Jako by ani nehrál, jako byste ho jen pozorovali. Ani nevím, jak to vlastně dělá. Ale rád bych se to od něj naučil.

Změnila vás zkušenost s Dej mi své jméno jako herce?

Doufám, že každý film vás trochu změní, že aspoň jednu věc se vždy naučíte. Od Dej mi své jméno jsem natočil už pár dalších filmů. Když jsem pak Lucův snímek viděl, říkal jsem si, že jsem mohl něco udělat jinak. Snad takto budu reagovat na každý svůj film, protože to znamená, že se pořád učím a mé znalosti se kumulují.

Pamatujete si svou první lásku?

Vybavuji si ten pocit, když jste naprosto emocionálně zahlcen, nevíte si s tím rady, bojíte se a zároveň jste nadšený. Tohle zažil skoro každý, a proto Dej mi své jméno na lidi působí. Většina diváků dokáže pochopit emoce, vášně a touhy. Proslov postavy Michaela Stuhlbarga na konci filmu to celé krásně shrnuje – nezahazujte to dobré jen proto, že nechcete cítit to špatné.

Autorka je spolupracovnicí redakce