Oskarový režisér Wajda natočí životopisný film o Lechu Walesovi

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda

Oscarm ověnčený režisér Andrzej Wajda se v Polsku rozhodl natočit životopisný film o bývalém prezidentovi a nositeli Nobelovy ceny míru Lechu Walesovi. Film má být hotov na podzim roku 2012 a bude se soustředit na období od pouličních protestů v roce 1970 až k pádu komunismu a Walesovu projevu v americkém Kongresu v roce 1989.

„Nechci, ale musím,“ parafrázoval na tiskové konferenci režisér slova, která Walesa použil, když se poprvé ucházel o prezidentské křeslo. Sám Walesa se k nápadu natočit životopisný snímek postavil kladně a Wajdovi dal k dílu „požehnání“.

Wajda, který má na kontě takové filmy, jako Země zaslíbená či Katyň uvedl, že bude patrně natáčet nejnáročnější film svého života. Do snímku by měly totiž být zařazeny i dokumentární záběry ze stávky v loděnicích v Gdaňsku.

Lech WalesaLech WalesaV srpnu 1980 stál Lech Walesa v čele stávky v Gdaňských loděnicích, kde se zrodila nezávislá odborová organizace Solidarita

Scénárista Janusz Glowacki uvedl, že spolupráci na tvorbě filmu přijal mimojité i proto, aby mohl Walesu ukázat nejen jako hrdinu. „Souhlasil jsem, že napíšu scénář, který nebude Walesu pouze stavět na piedestal, ale který ukáže i to, že byl a je lidská bytost plná emocí,“ řekl.

Filmový představitel Walesy Robert Wieckiewicz soudí, že bude hodně těžké hrát člověka, který žije. „Je to jeden z nejznámějších Poláků. Myslím, že jen v Polsku existují desítky odborníků, zabývajících se Walsovým životem myslí. Každý z nich bude mít na můj výkon svůj vlastní názor,“ dodal.