Ostravští si vyložili Shawa po svém

Přesvědčivá Líza. Lada Bělašková se zhostila slavné role Lízy Doolittlové skvěle

Přesvědčivá Líza. Lada Bělašková se zhostila slavné role Lízy Doolittlové skvěle Zdroj: Radovan Stastny

Za drsnou a ne úplně povedenou komedii lze označit inscenaci slavné hry G. B. Shawa Pygmalion v podání činohry Národního divadla moravskoslezského. Slavný příběh pouliční květinářky Lízy Doolitlové, kterou profesor Higgins přetvoří v dámu z nejvyšší společnosti, režisér Pavel Šimák spolu s dramaturgyní Klárou Špičkovou očistili od veškeré romantiky a sentimentu.

Lízu Doolittlovou hraje Lada Bělašková. Obě roviny postavy, prostořekou a nevzdělanou i obdivuhodnou, krásnou a vznešenou dámu podává přesvědčivě. V obou případech akcentuje komediální rozměr postav, přičemž ve druhém více využívá charakterního herectví.

Profesor Higgins je v podání Davida Viktory do sebe zahleděným samolibým hulvátem neschopným citu. I ve chvílích vnitřního zmatku nerozpoznává nic jiného než šaty, do kterých Lízu oblékl. Viktorův Higgins je ve výsledku originální, poutavý a divácky zajímavý.

Třetí postavou, které nelze upřít věrohodnost, je Lízin otec Alfred Doolittle v podání Františka Večeři. V programu k inscenaci je G. B. Shaw přímo citován: „Když se hraje komedie, nezajímá mne, že se diváci smějí. Rozesmát publikum dokáže každý hlupák… Chci vidět, kolik z nich, ať se smějí nebo jsou vážní, je naměkko.“ Ostravská inscenace jako taková však toto volání autora neslyšela. Režisér ve snaze rozesmát diváka vytváří groteskní situace, a byť se mu v některých případech daří a publikum se baví, jde jen o povrchní situační humor.

Ve druhé půli se nadměrná snaha o komiku vymstí. Inscenace ztrácí tempo, vše se začíná poněkud vléci a publikum chladne – místo aby bylo ještě více vtaženo do děje a zvážnělo pod dopadem všeho, co přináší neuvážená hra s lidmi. Kritika společenské přetvářky a předsudků, hlavní téma Shawovy hry, tu bohužel zůstává v pozadí.

G. B. Shaw: Pygmalion

Národní divadlo moravskoslezské

Režie: Pavel Šimák
Hrají: David Viktora, Lada Bělašková, Veronika Forejtová, František Večeřa
Premiéra: 2. února
Hodnocení: 60 %

O autorovi| Ladislav Vrchovský, Autor je spolupracovníkem redakce