Otázky schizofrenika z české vesnice

Otázky pana Lásky

Otázky pana Lásky Zdroj: cinemart

Ne tak dlouho po Lásce v hrobě zvolené nejlepším českým dokumentem loňska se do kin dostává další film, který přibližuje každodennost obvykle přehlížené sociální skupiny. Titulní hrdina dokumentu Otázky pana Lásky je paranoidní schizofrenik žijící se svou pobožnou starou babičkou na vesnici u Trutnova.

Aktivní třicátník v invalidním důchodu na tom ještě není tak špatně jako jeho nevyzpytatelná matka nebo apatický otec se stejnou diagnózou a svým svérázným způsobem často přemýšlí o bohu, své nemoci či vlastním životě. A moc rád natáčí krátká amatérská videa (na internetu má vlastní stránku a na YouTube vlastní kanál).

Film, na němž se podílela česká HBO, nemá takovou emotivní sílu jako zmíněný snímek Davida Vondráčka o bezdomovcích žijících na hřbitově v bludu o vlastní svobodě. Byť jej s oceňovaným filmem spojuje i jméno střihačky. Zajímavě ale odkrývá kus izolovaného života psychicky nemocných i trochy ze života na malé obci otravovaného malichernými spory.

Celým filmem, který vznikal asi rok a neobsahuje žádný velký vývoj, se táhne motiv touhy po spojení. Jiří Láska ho zkouší navázat pomocí svých filmečků, pomocí vysílačky i pomocí uspořádaní velké oslavy svých třicátin. Jeho kondice, s níž se není lehké vypořádat, ale zůstává velkou překážkou.

Režisérka Dagmar Smržová, která pro HBO před třemi lety natočila už dokument o boji za život těžce postiženého dítěte Zachraňte Edwardse, chce podle svých slov novinkou přispět k diskuzi o tom, zda mají psychicky nemocní lidé žít v ústavech, nebo víc mezi ostatními. Možná i proto a z osobních sympatií trochu tlačí na city a záběry občas podbarvuje sentimentálním hudebním doprovodem.

Její natáčení, doplněné filmovými díly pana Lásky, které vystihují jeho osobnost i situaci, by víc těžilo z většího odstupu, i časového mezi jednotlivými návštěvami. A možná i z doplňků odborníků, kteří by jeden osobní příběh zasadili do kontextu. I jako určitá forma deníku má film co říct, jen je toho o něco méně.

Otázky pana LáskyOtázky pana Lásky | cinemart