Pepperštejn v Pražské noci výtečně mísí vysokou literaturu, brak a komiks

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: repro E15

Moskevský rodák Pavel Pepperštejn vystudoval v devadesátých letech pražskou AVU a dnes žije střídavě v Moskvě a Tel Avivu. Jeho otcem je významný představitel moskevského konceptualismu Viktor Pivovarov, jenž se s rodinou na začátku osmdesátých let přestěhoval do Prahy a doposud zde žije.

Podobně jako jeho otec se Pepperštejn ve své umělecké tvorbě zaměřuje na rozličné kulturní výrazové prostředky od výtvarného umění, literatury, instalací až po teoretické texty. Stejně tak se zaměřuje především na znázorňování společenských emblémů, jimž ve své deformační a dekonstrukční práci přidává další přívazky významů a často je otáčí proti jim samým.

Kniha Pražská noc, nyní vydaná nakladatelstvím Plus, je pro českého čtenáře zajímavá navíc i tím, že její děj se odehrává v pražské metropoli. Nájemný vrah, básník a politický teoretik Ilja Korolenko přijíždí do Prahy, aby zlikvidoval ruského podnikatele Orlova, jenž v Praze rozjíždí svůj nekalý byznys a překročil nepsaná pravidla moskevského podsvětí.

Od této základní tematické linie se však příběh často radikálně odklání a větví se do mnoha dějových spletenců. Tak se Korolenko ocitá na politologické konferenci, kde poslouchá příspěvky ohledně problémů globálního kapitalismu. Seznamuje se s bohatou americkou kráskou, jejíž otec si u něj objedná vraždu sebe samého a své manželky.

Postupem děje se dostáváme až do jakéhosi mytického meziprostoru české historie, kde Pepperštejn předkládá parodickou představu ideje panslovanství, kterou spojuje se zaniklou říší Sovětského svazu.
Pepperštejn neustále balancuje na hraně mezi vysokou literaturou, brakem, komixovými stripy, politickou teorií a bájí. Kniha bývá označována za fantasmagorický exkurz opentlený bujnou imaginací.

Recenzentům však často uniká, že Pražská noc ironicky využívá klišovité názory o povaze genia loci našeho hlavního města a klade si otázku, jakým způsobem se snoubí současný urbanistický skanzen, dědictví komunismu a agresivní kapitalismus. Výsledkem je chytrá, propracovaná próza, již by bylo chybou označit za pouhé nevšední literární cvičení.

Pavel Pepperštejn: Pražská noc

Nakladatelství: Albatros Media – Plus, 2011
Překlad: Libor Dvořák
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.