Poslední rockoví romantikové Alcest odkrývají cestu duše

Hudební vizionář. Hlavní tváří francouzské kapely Alcest je postava vystupující pod přezdívkou Neige

Hudební vizionář. Hlavní tváří francouzské kapely Alcest je postava vystupující pod přezdívkou Neige Zdroj: prophecy productions

Evropská kytarová scéna v posledních letech vyplodila několik zajímavých souborů, jejichž vize a umělecké vyjádření viditelně obohacují celý žánr. Ať již se jedná o letité rockové folkloristy ze země tisíců jezer Amorphis, jejich krajany Magenta Skycode, švédské melancholiky Katatonia, italské intelektuály Klimt1918 anebo osamělého bojovníka Arctic Plateau. S významnou troškou do mlýna přispívají i Francouzi Alcest.

Již první nahrávka Souvenirs d’un Autre Monde z roku 2007 zaujala zdařilým a nepříliš častým skloubením blackmetalových elementů se zádumčivým shoegaze/ rockovým základem. Aktuální třetí deska Les Voyages De L’Âme (Cesty duše) je mistrovským dílem dospělých muzikantů, nahrávkou, která jako jedna z mála dokáže i v dnešní cynické době nabídnout nádech uvěřitelné romantiky.

Hlavní mozek Alcest, hudební vizionář Neige, nesází na žádné křečovitě bláznivé experimenty. Naopak, umělecká kompaktnost a kontinuita (která například zahrnuje využití grafických služeb kolegy Fursy Teyssiera) je jedním z kladů a poznávacích znamení Alcest. Dotek dávno zašlé romantiky a spirituality jako v dobrém smyslu konzervativní sázky na jistotu však naštěstí nepřechází ve stagnaci. Novinka je možná nejvyzrálejším, nejotevřenějším a nejdotaženějším dílem Alcest. O chlup ubylo metalových riffů a přibylo výrazných epických melodií, jež posluchače zlehka přenesou do jiných světů. Neige měl na skládání a přemýšlení nad deskou evidentně více času než nad druhou nahrávkou Écailles de Lune, která de facto vznikala na cestách.

Zádumčivost, jak hudební i textová, přešla k plaché zasněnosti. Možná zní hudba na Les Voyages De L’Âme více než kdy jindy jako doprovod k poetickým, romantizujícím textům prozkoumávajícím ty nejniternější záhyby vnitřních krajin lidské mysli. Byť k vyjádření těch nejvnitřnějších pocitů a záchvěvů emocí je tón většinou vhodnějším vyjadřovacím prostředkem než slovo.
Z Alcest se pomalu stává globální pojem (nedávno dokonce absolvovali relativně dlouhou šňůru v Číně, což vzhledem k některým buddhistickým reflexím Neigových textů dává smysl). Radujme se, že i v době, kdy dávno uvadlí Coldplay jsou stále hvězdami první velikosti, se tato inteligentní, vizionářská a pozitivně introvertní hudba dokáže stále více prosadit.

Alcest: Les Voyages De L’Âmei

Vydavatel: Prophecy Productions, 2012
Hodnocení: 80 %