Před 21 lety zemřel John Lennon, osudným mu bylo přirovnání Beatles k Ježíšovi

John Lennon

John Lennon

Poslední hodiny života britského hudebníka Johna Lennona nijak nevybočovaly z obvyklého kolotoče. S manželkou Yoko Ono 8. prosince 1980 nafotil s Annie Leibovitzovou slavnou "nahou fotku", věnoval se propagaci svého alba Double Fantasy a podepisoval se fanouškům, včetně jistého Marka Chapmana. Večer, když se Lennon vracel ze studia do svého bytu v New Yorku, na něj týž člověk pětkrát vystřelil. Necelou půl hodinu poté byl čtyřicetiletý Lennon prohlášen za mrtvého.

Legendární hudebník, exčlen skupiny Beatles a ikona milionů lidí, se svým vrahem několik hodin před smrtí dokonce promluvil pár slov, a to když se mu před budovou Dakota nedaleko Central Parku, kde tehdy Lennon s Yoko Ono a pětiletým synem Seanem bydlel, podepisoval jako svému „fanouškovi“.

Tento okamžik náhodou vyfotografoval Paul Goresch a jeho fotka patří k nejslavnějším svého druhu.

John Lennon a Mark david ChapmanJohn Lennon a Mark david Chapman John Lennon a Mark David Chapman

Poté, co ve 22:50 na Lennona pětkrát vystřelil, zůstal Chapman na místě až do příjezdu policie. Lennon upadl do bezvědomí a o půl hodiny později zemřel. Příčinou úmrtí byl hypovolemický šok způsobený ztrátou 80 procent z celkového objemu krve. Chapman totiž použil zapilované kulky s dutou špičkou, které se těsně po proniknutí do těla deformují a způsobí tak těžká tříštivá zranění vnitřních orgánů. Lékaři později prohlásili, že s takovými zraněními nelze přežít déle, než několik minut.

Chapman byl obviněn z vraždy druhého stupně, za což mu soud v roce 1982 uložil doživotní trest s možností požádat po 20 letech o prominutí zbytku trestu. Chapman o podmínečné propuštění žádal již šestkrát, naposledy v roce 2010, ale soud americký soud v Buffalu jeho žádost opět zamítl.

Mark David ChapmanMark David ChapmanMark David Chapman

O motivu vraždy se však dodnes spekuluje. Chapman nejprve jako motiv uvedl Lennonovo srovnání Beatles s Ježíšem. Chapman byl totiž velkým fanouškem skupiny The Beatles, především ale Johna. Jenže pak přišla Lenonova poznámka o tom, že „Beatles jsou větší než Ježíš“, se kterou se Chapman nemohl smířit. Kromě této průpovídky též Lennonovi zazlíval jeho kázání o lásce a míru, které vnímal díky zpěvákově obrovskému majetku, jako falešné. Jindy zas Chapman prohlásil, že zpěváka zabil proto, že sám nic neznamenal a chtěl, aby si jej lidé všimli.

Obsáhlý rozhovor Larryho Kinga s Markem Chapmanem ze září roku 2000 si můžete přečíst ZDE